Enorme toename

Whatsappen met oma: steeds meer ouderen actief op sociale media

20 januari 2020 00:50 Aangepast: 20 januari 2020 09:26
Steeds meer ouderen zijn actief op sociale media. Beeld © ANP

Steeds meer ouderen zijn actief op sociale media. De 65- tot 75-jarige Nederlander whatsappt vooral veel, maar een grote groep senioren is inmiddels ook lid van een sociaal netwerk zoals Facebook, Twitter, Instagram of Snapchat. Bijna 100 procent van de jongeren maakt gebruik van sociale media.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 76 procent van de 65- tot 75-jarigen zegt in 2019 sociale media te hebben gebruikt. Vijf jaar geleden was dat nog 40 procent.

75-plussers

Ook 75-plussers gebruiken veel vaker sociale media dan voorheen: vijf jaar geleden zei 13 procent sociale media te gebruiken, inmiddels is 40 procent van hen actief op sociale media.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamerleden kunnen tijdens debat niet van telefoon afblijven: 'Ze zijn doorgeschoten'

Vrijwel iedere Nederlander tussen de 12 en 55 jaar gebruikt sociale media, is actief op een sociaal netwerk en gebruikt een smartphone om te internetten. Het populairste platform is WhatsApp: 84 procent van alle Nederlanders boven de 12 zegt die applicatie in 2019 te hebben gebruikt.

WhatsApp populairst

Ook onder ouderen heeft WhatsApp flink aan populariteit gewonnen. 70 procent van de 65- tot 75-jarigen en 34 procent van de 75-plussers gebruikt de applicatie om berichten te versturen. Vijf jaar geleden was het gebruik van WhatsApp onder ouderen flink lager: 25 procent van de 65- tot 75-jarigen en 7 procent van de 75-plussers gebruikte de applicatie toen.

Ook zijn ouderen steeds actiever op sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Instagram of Snapchat. 39 procent van de 65- tot 75-jarigen was in 2019 actief op een van die platformen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Online pesten onder jongeren: vooral homo's zijn slachtoffer

Nederlanders bellen volgens het CBS ook steeds vaker via het internet, met bijvoorbeeld Skype of WhatsApp. 58 procent van alle Nederlanders van 12 jaar of ouder zegt in 2019 via internet te hebben gebeld. Dat is meer dan in 2014, toen maar 31 procent van de Nederlanders via het internet belde.

Internetten met een smartphone

Het populairste apparaat om mee te internetten is de smartphone. 92 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gebruikt een smartphone. Na de smartphone is de laptop met 83 procent het populairst voor internetgebruik. Vijf jaar geleden was de laptop nog het populairste apparaat. Een tablet wordt door 71 procent van de Nederlanders gebruikt om online te gaan.

Alleen internetgebruik via een desktop nam af: in 2014 gebruikte 61 procent van de Nederlanders nog een desktop, vorig jaar was dat afgenomen tot 54 procent. Alleen bij de 65-plussers nam het gebruik van een desktop toe.

Demi is verslaafd aan social media: 'geen twee minuten zonder'

Hoe vaak check jij je mobieltje? We raken steeds verslaafder aan sociale media. 29 procent van de jong volwassenen, noemt zichzelf inmiddels verslaafd.

Wat er beter kan aan WhatsApp:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore