Ga naar de inhoud
Nieuwe overlevingscijfers

Overlevingskansen voor patiënten met kanker opnieuw toegenomen

Archieffoto Beeld © iStock

Patiënten die gediagnosticeerd zijn met kanker, hebben steeds meer kans om te overleven. Twee op de drie kankerpatiënten leeft na vijf jaar nog. Toch zijn niet de overlevingscijfers van alle soorten kanker hoopgevend.

Dat blijkt uit overlevingscijfers van de Nederlandse Kankerregistratie.

Na vijf jaar

Uit de cijfers blijkt dat zo'n 90 procent van de patiënten met borstkanker, huidkanker of prostaatkanker na vijf jaar nog leeft. De kans dat de kanker na die periode nog terugkomt is vrij klein. 

Die zogeheten 'vijfjaarsoverleving' neemt ieder jaar met ongeveer 1 procent toe.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe behandeling schakelt kankercellen in twee stappen uit

Zeldzame vorm van kanker

Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) 'zijn de vooruitzichten voor veel kankerpatiënten beter geworden'. Helaas telt dat niet voor patiënten met een zeldzame vorm van kanker. De vooruitzichten zijn er voor hen niet veel op vooruitgegaan.

Zo is de overlevingskans voor patiënten met maagkanker of blaaskanker nauwelijks groter geworden. Patiënten met alvleesklierkanker hebben met 5 procent nog altijd de laagste kans om te overleven.

Verzekeraar
Lees ook:
Verzekeraar start met overlijdensrisicoverzekering ex-kankerpatiënt

Overlevingscijfers

Toen de overlevingscijfers van de Nederlandse Kankerregistratie in 1990 voor het eerst werden geregistreerd, was 43 procent van de patiënten na vijf jaar nog in leven. Dat is inmiddels gestegen naar 65 procent.

Niet alleen vroegtijdige diagnose heeft ervoor gezorgd dat veel meer patiënten jaren na een diagnose nog leven. Ook nieuwe doelgerichte behandelingen, zoals immunotherapie, hebben de levensverwachting flink verhoogd.

Een nieuwe behandelmethode is bijvoorbeeld 3D-fotografie

02:31
3D-fotograaf Tom Sanders ontdekte borstkanker bij zijn vrouw door middel van deze techniek.
Jongetje
Lees ook:
Jongetje (6) geneest van kanker en krijgt staande ovatie van klasgenoten