Opgegaan aan management

Overheidssubsidie voor Depressiegala niet naar aanpak depressies

19 januari 2020 23:24 Aangepast: 19 januari 2020 23:35
Het gala werd in 2017 uitgezonden op tv. Beeld © Screenshot NPO.

De subsidie die de overheid beschikbaar heeft gesteld aan het Depressiegala om depressie aan te pakken is vooral opgegaan aan kosten voor de directie en het management. Het geld dat het gala opbracht ging niet naar voorlichting en onderzoek, maar naar productiehuis Skyhigh TV.

Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur, dat via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) inzage kreeg in de cijfers. De organisatie achter het evenement is de Mental Health Foundation (MHF), dat in 2017 eenmalig 350.000 euro subsidie ontving van het ministerie van Volksgezondheid.

Voorlichting en onderzoek

Het geld was bedoeld om een gala speciaal gericht op jongeren te organiseren. Ook zou het MHF van het geld voorlichting over depressie geven op 500 scholen en zelfhulpgroepen opzetten voor jongeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geertje stapt na Depressiegala uit de schaduw: 'Ik heb nu de kracht om open te zijn'

Het gala wordt al vijf jaar georganiseerd om het taboe op depressies weg te nemen en werd in 2017 uitgezonden op televisie door de KRO-NCRV. Galatickets kostten in dat jaar zo'n 50 euro en er werd opgeroepen om online te doneren.

Geld naar managers en directeur

Uit het onderzoek blijkt nu dat de opbrengst van het gala niet ging naar depressie-onderzoek, zoals beloofd was, en ook jongerenorganisatie Tweestrijd heeft geen geld ontvangen van de MHF. In plaats daarvan is het merendeel van het geld besteed aan 'inzet directeur' (89.000 euro) en de kosten van enkele managers (zo'n 55.000 euro). De rest van het geld ging naar locatiehuur, catering, externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen, zo schrijft Nieuwsuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Faalangst en depressies: 1 op de 7 studenten loopt risico op burn-out

Wat overbleef is wel besteed aan de ontwikkeling van lespakketten, maar slechts 28 scholen wilden die hebben. De beloofde voorlichting en het buddysysteem zijn niet van de grond gekomen.

Geen geld naar onderzoek

De opbrengst van het gala was 50.000 euro. De MHF heeft aan Nieuwsuur laten weten dat dat geld niet is gegaan naar onderzoek naar depressie, maar is gebruikt om productiehuis Skyhigh TV te betalen voor de televisieregistratie. 

Mensen die belangeloos hun verhaal hebben gedeeld op het Depressiegala, zijn verontwaardigd. Zo schrijft Rianne Meijer, die eerder op het gala over haar aan een depressie overleden moeder sprak, dat ze het 'heel verdrietig' vindt dat er nauwelijks geld naar depressie-onderzoek is gegaan.

Psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema van de MHF laten in een verklaring weten dat het hoofddoel van het gala niet is geweest om geld in te zamelen voor de ziekte depressie, maar om aandacht te genereren voor 'mensen met hun psychische kwetsbaarheden en talenten'.

Ze zeggen verder dat het scholenproject is mislukt omdat 'het functioneren van onze directeur erg achterbleef bij onze verwachtingen' en dat een deel van de subsidie is terugbetaald. Na 2017 heeft het gala geen subsidie meer ontvangen van het ministerie. 

Bregtje (41) was 8 maanden depressief: 'Ik durfde niet meer op mijzelf te vertrouwen'

‘’Je praat jezelf helemaal de grond in.’’ Bregtje Knaap (41) was op haar 38ste acht maanden depressief. In Nederland kampen ruim 800.000 mensen met een depressie, blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore