Mogelijke handlangers

Videobeelden van arrestaties na ontsnappingspoging gevangenis Zutphen

19 januari 2020 15:41 Aangepast: 19 januari 2020 19:35
De verdachten die werden gearresteerd nadat ze waren klemgereden door de politie. Beeld © Persbureau Heitink

De politie heeft vier mannen gearresteerd vanwege de uitbraakpoging uit de gevangenis in Zutphen. Op videobeelden is de arrestatie van drie verdachten te zien op de provinciale weg bij Wehl. Bij die arrestatie is door de politie een waarschuwingsschot gelost. Een vierde verdachte werd gearresteerd bij Zevenaar.

Bij de ontsnappingspoging vanochtend rond elf uur probeerden meerdere personen in te breken in de gevangenis, maar die poging is volgens de politie verijdeld.

Mannen opgepakt voor ontsnappingspoging gevangenis

De arrestatie was op de provinciale weg bij Wehl, een paar kilometer van de Duitse grens.

Duitse politie

De politie schakelde onder meer de Duitse politie, de marechaussee, de Landelijke Eenheid, recherche en Dienst Speciale Interventies in om te helpen in de zoektocht naar de daders. Het viertal werd vanmiddag aangehouden. Een verdachte werd aangehouden bij Zevenaar, de drie andere verdachten werden gearresteerd bij Wehl. Hun betrokkenheid bij de vermoedelijke uitbraakpoging wordt nog onderzocht.

Op het terrein van de gevangenis stond zondag rond 10.50 uur een busje in brand. "Het lijkt erop dat er een georganiseerde uitbraakpoging is gedaan", aldus de politie. Het zou volgens de Telegraaf gaan om een ontsnappingspoging van Omar L., een kopstuk van de zogenoemde Mocro-maffia, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor verschillende liquidaties en pogingen daartoe. De politie heeft nog niet bevestigd dat het gaat om Omar L. 

Gevangene overgebracht naar Vught

De uitbraakpoging is mislukt; uit de gevangenis is niemand ontsnapt. Wel is een gevangene uit de PI Zutphen per helikopter overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Volgens de advocaat van Omar L., Sander Janssen, is zijn cliënt vandaag inderdaad overgeplaatst. Verdere mededelingen kan hij niet doen.

Het gebied bij de gevangenis werd ruim afgezet door bewapende agenten. "Dit voor de veiligheid van de situatie en het onderzoek dat gaande was", meldt de politie. Ook is een politiehelikopter ingezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontsnappingspoging verijdeld bij gevangenis in Zutphen

Wie is Omar L.?

In juni vorig jaar kreeg Omar L. een levenslange gevangenisstraf. Samen met Hicham M. is hij schuldig bevonden aan betrokkenheid bij twee liquidaties en drie pogingen tot liquidaties. De rechtbank zei tijdens de rechtszaak dat L. en zijn mannen dodenlijsten hadden. Omar L. was volgens de rechtbank de opdrachtgever, Hicham M. was de schutter.

De dubbele liquidatie eind 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt zou het startpunt zijn geweest voor het geweld van Omar L. De broer van L. was toen een van de doden. De liquidaties die de mannen uitvoerden waren onderdeel van de onderwereldvete die daarop volgde.

De arrestatie van drie verdachten bij Wehl. De arrestatie van drie verdachten bij Wehl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore