Autoruitkrabvertraging

We krijgen weer nachtvorst en dat betekent ruiten krabben

18 januari 2020 11:33 Aangepast: 19 januari 2020 07:24

Leg je krabber maar vast klaar, want de komende nachten gaat het regionaal vriezen. En dus moet je als autorijder iets eerder opstaan.

Vannacht is het al raak in het oosten en zuidoosten. Daar kan de temperatuur aan de grond iets onder het vriespunt zakken, vertelt Thomas Vermeulen van Buienradar.

In de daaropvolgende dagen blijft er ’s ochtends in het hele land kans op lichte vorst. Behalve in de kustprovincies, daar blijft te temperatuur boven 0.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Halverwege de winter: 1956 begon ook zacht, maar had wél een Elfstedentocht

Normaal gesproken is het rond deze tijd van het jaar 's nachts ongeveer 1 graad, zegt Vermeulen. "Bij zulke temperaturen is het niet gek dat men soms de auto moet krabben. Dankzij rustig weer met opklaringen en weinig wind kan het de komende dagen ’s nachts hard genoeg afkoelen om (aan de grond) lichte vorst te veroorzaken: krabben, dus."

Nachtvorst gebruikelijk

In januari is nachtvorst overigens wel gebruikelijk, maar veel vorst is er dit jaar nog niet geweest. Na een zachte periode gaat de temperatuur nu dalen naar wat eigenlijk normaal is voor de tijd van het jaar. 

De komende nachten vriest het dus regionaal licht. Vooral komende nacht is er ook nog kans op een bui, waardoor het niet alleen op bruggetjes maar ook op natte weggedeelten glad kan worden, zegt Vermeulen. "Daarna blijft het droog en is het dus alleen bij bruggen even opletten."

Gevolgen van klimaatverandering in Nederland

Wist je dat bij extreme regenval maar liefst een derde van Nederland kan onderlopen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore