Loodzware work-out

Silvana doet al 20 uur burpees voor koala's: 'Knieën doen pijn'

18 januari 2020 11:14 Aangepast: 19 januari 2020 14:14
Silvana Hoeberichts. Beeld © Silvana Hoeberichts

Ga er maar aan staan: 24 uur lang burpees maken. Silvana Hoeberichts (29) uit Coevorden is er vanaf gisteren 12.00 uur mee bezig om zo geld in te zamelen voor de dieren, inwoners en brandweerlieden in Australië.

Een burpee is een intensieve combinatie-oefening die gebruikt wordt bij fitness. Je begint staand, maakt een squat, brengt je handen naar de grond, springt in een plankpositie en vanuit de plank druk je jezelf op. Daarna spring je terug in de squatpositie en doe je alles opnieuw.

En dat gaat Silvana dus 24 uur lang doen, om geld in te zamelen voor Australië, waar bosbranden huishouden. Ze denkt zo'n 7200 burpees uit te kunnen voeren in die tijd. "Ik heb er op een zieke manier wel zin in. Al zal ik na een paar uur wel denken: jeetje, wat is dit zwaar. De burpee is een van mijn favoriete oefeningen, maar dat zal morgen niet meer zo zijn."

Update

07.43 uur: "De livestream is even stopgezet omdat we rust hebben ingebouwd. Mijn coach vond het traumatiserend hoe ik me bewoog", vertelt Silvana na een zware nacht vol burpees. "Ik doe de burpees nu 10 tot 15 minuten per uur. Mijn gewrichten gaan tegenwerken. Ik voel mijn knieën, mijn polsen, mijn rechterlies zit helemaal vast."

Tot 02.30 uur was het gezellig druk in de sportschool. Daarna heeft Silvana even een powernap gedaan. "Volgens mijn vriend maakte ik nog burpees in mijn slaap. Ik bleef mijn lichaam naar voren drukken. Silvana gaat zo weer beginnen. "Om 08.00 uur gaat de sportschool open. Ik denk dat het langzaam weer drukker gaat worden. Dat helpt. Ik hou mijn tempo laag, dan houd ik het vol tot 12.00 uur."

Livebeelden

Lange tijd keek Silvana weg van het nieuws over de branden omdat ze er emotioneel van werd, vertelt ze. Maar toen ze beelden zag van een uitgedroogde koala die water kreeg en later op sociale media geconfronteerd werd met heftige beelden, barstte ze in huilen uit. "Nu is het genoeg, dacht ik. Het is heel egoïstisch als ik ervoor weg blijf kijken. Dat heeft mij doen besluiten om geld in te gaan zamelen."

Ze wilde niet zomaar geld vragen van mensen. Er moest iets tegenover staan, vond ze. "Daarom heb ik besloten het onmogelijke te doen. Als ik tijdens mijn lessen als CrossFit-trainer aangeef dat er burpees op het programma staan, schrikken de deelnemers en willen ze het liefst weer naar huis. Daarom heb ik gekozen voor een burpee, om een shock-effect te creëren."

Shock-effect

Aan voorbereiding geen gebrek. Silvana traint een behoorlijk aantal uren per week. Mentaal bereidde ze zich voor door oefeningen te doen en door te gaan als ze eigenlijk niet meer kon.

Natuurlijk wordt Silvana's veiligheid wel in de gaten gehouden. Er is een verpleegster aanwezig. Zij vertelt Silvana wanneer ze echt even moet rusten. En ze krijgt te eten en te drinken."Ik ben vol goede moed: ik ga niet opgeven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljard dieren dood bij bosbranden, buidelmuis waarschijnlijk uitgestorven

Silvana hoopte 2400 euro op te halen. Een bedrag dat ze ruimschoots heeft gehaald voor de start van de oefening, want vanmorgen stond de teller al op meer dan 2600 euro. Geld dat naar het Koala Hospital gaat, dat verbrande koala's verzorgt.

"Je kunt er koala's 'adopteren', voor 40 Australische dollar (24,79 euro) per koala." Je betaalt dan een jaar lang de verzorging van zo'n dier. "We willen er zoveel mogelijk adopteren en ze vernoemen naar de mensen die de meeste steun hebben gegeven."

De actie is te volgen via een livestream op Facebook. "Zondagmiddag ben ik klaar en zal ik ongetwijfeld instorten. Maar dit is wel het minste wat ik kan doen. De brandweerlieden en lokale bevolking in Australië gaan soms wel langer dan 24 uur door en kunnen niet zeggen: nu even niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trainen, trainen, trainen: Nienke (25) is de fitste vrouw van Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore