Ga naar de inhoud
Miljoenen uit Golfstaten

Rechter: alFitrah-moskee moet openheid geven over financiën

AlFitrah-voorzitter Suhayb Salam staat de pers te woord (archieffoto uit 2015). Beeld © ANP

Het bestuur van de stichting alFitrah in Utrecht moet informatie verstrekken over zijn financiële handel en wandel. De rechter besloot vandaag dat de omstreden moskee moet meewerken aan deze eis van de Tweede Kamer.

Een speciale commissie van de Tweede Kamer doet onderzoek naar de financiering van moskeeën in Nederland. De alFitrah-moskee weigerde inzage in de financiën.

Ongewenste beïnvloeding

De commissie wil erachter zien te komen of er geldstromen uit het buitenland naar moskeeën vloeien die leiden tot 'ongewenste beïnvloeding'. De commissie werd in het leven geroepen na onthullingen dat tientallen islamitische organisaties miljoenen euro's uit de Golfstaten ontvangen.

Onderzoekers:
Lees ook:
Onderzoekers: school Utrechtse moskee lijkt op sekte

De alFitrah-moskee kwam eerder al in het nieuws als 'sektarisch': kinderen zouden er te horen krijgen dat ze afstand moeten houden van alles wat niet-islamitisch is en dat ze ouders, familie of vrienden moeten corrigeren als die andersdenkend zijn.

Deelname aan leuke dingen op een reguliere school, zoals schoolreisjes en Sinterklaas, wordt actief ontmoedigd.  En moslims zouden nooit andere moslims mogen aangeven bij de politie, leren de 'docenten' van de moskee aan de kinderen. 

Kabinet
Lees ook:
Kabinet gaat eind maken aan ongewenste financiering moskeeën

Discriminatie

De stichting alFitrah weigerde onder meer om privacyredenen, op basis van godsdienstvrijheid en wegens vermeende discriminatie medewerking aan het onderzoek. Verder voerde alFitrah aan dat het overgrote deel van de gegevens reeds in 2016 door de FIOD in beslag is genomen en dus in overheidshanden is.