Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Check het hier

40 nieuwe 'excellente' scholen: zit jouw school er ook bij?

20 januari 2020 12:17 Aangepast: 21 januari 2020 10:07
Archieffoto. Beeld © ANP

De vlag kan uit bij 40 scholen: zij hebben vandaag gehoord dat ze zichzelf drie jaar lang excellent mogen noemen. Kijk hieronder of jouw school er ook bij hoort.

Het gaat om 16 basisscholen, 5 scholen voor speciaal onderwijs en 19 middelbare scholen. Scholen voor speciaal onderwijs en middelbaar onderwijs kunnen voor meerdere niveaus het predicaat krijgen.

Dit jaar zijn aan in totaal 40 scholen 62 nieuwe predicaten voor verschillende onderwijsniveaus uitgereikt.

Bekijk hier alle excellente scholen:

In totaal mogen nu 190 scholen of schoolsoorten zichzelf excellent noemen. We beantwoorden zes vragen over excellente scholen.

1. Hoe kan een school het predicaat excellent krijgen?

Alle scholen kunnen zich aanmelden als ze denken dat hun onderwijs onderscheidend genoeg is. Wel moet de school eerder al de waardering 'goed' hebben gekregen van de Onderwijsinspectie. Als ze aan de voorwaarden voldoen, komt een onafhankelijke jury in actie. Die beoordeelt of het onderwijs van goede kwaliteit is en of de school zich onderscheidt van andere goede scholen door te excelleren met een specifiek profiel.

Als een school excellent wordt bevonden, mag die het predicaat voor drie jaar voeren. Daarna moet opnieuw een aanvraag worden gedaan. 

2. Waarom bestaat dit eigenlijk?

In 2012 is het systeem ingevoerd om scholen die buitengewoon goed onderwijs geven een extra waardering te geven. Uiteindelijk is het doel dat het onderwijs een zetje in de rug krijgt. Niet-excellente kunnen bijvoorbeeld hun licht opsteken bij de scholen die het zo goed doen om ervan te leren.

3. Gebeurt dat ook?

Zeker. Basisschool De Vogelaar uit Raalte is al vanaf het allereerste uur een excellente school. Sindsdien hebben meer dan 200 scholen de basisschool bezocht om te kijken hoe ze werken. Dat is gigantisch veel, vindt directeur Jan Hendriks. "Op een gegeven moment hebben we moeten besluiten om iets minder van die werkbezoeken in te plannen."

Die bezoeken zijn ontzettend motiverend voor zowel de bezoekers als voor De Vogelaar, zegt Hendriks. "Het stimuleert namelijk ook onze eigen leerkrachten. Over je eigen werk denk je vaak dat het niet zo bijzonder is. Maar een ander ziet dat toch anders." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Daniël de Brouwerschool is excellent: 'We zijn geprezen om de heersende rust'

4. Wat doet het met de populariteit van een school?

Het zal weinig verbazing wekken, maar excellente scholen zijn hot. Dat bewijst De Vogelaar ook. Voordat ze het predicaat excellent mochten voeren, hadden ze 220 leerlingen. Nu zijn het er 330, hoewel een deel daarvan ook komt door de vele nieuwbouw in de buurt. "Maar onze naamsbekendheid wordt door dit predicaat wel groter."

Ook het Rijnlands Lyceum Wassenaar merkt een toegenomen populariteit. "We merken het vooral doordat meer leerlingen van verder weg naar onze school komen. Ze zijn bereid om langere afstanden af te leggen om bij ons les te kunnen krijgen", zegt Martin de Vries, afdelingsleider van de brugklassen. 

Bovendien zijn de scholen ook populair bij docenten. "In sollicitatiegesprekken merken we dat het predicaat een rol speelt om voor ons te kiezen. We horen vaak van kandidaten dat ze een nieuwe stap willen maken omdat ze weten dat dit een excellente school is." 

5. Zijn er ook nadelen voor de scholen?

Excellente scholen zijn uiteraard trots op het predicaat, anders hadden ze zich niet aangemeld. Wel merkt Martin de Vries van het Rijnlands Lyceum dat sommige ouders van potentiële leerlingen met vragen zitten. "Soms denken ze dat hun kind niet goed genoeg is voor onze school, dat we alleen maar excellente leerlingen aannemen. Maar dat is niet waar. Wel proberen we alles uit de leerlingen te halen wat mogelijk is." 

6. Vindt iedereen het een goed systeem?

Zeker niet, er is ook kritiek. Zo vindt de Algemene Vereniging Schoolleiders het prima dat er excellente scholen zijn. Maar de manier waarop het wordt toegekend klopt volgens de AVS niet helemaal. "Scholen moeten het predicaat aanvragen", zegt voorzitter Petra van Haren. "Dat kost veel tijd. Sommige scholen willen zo'n inspanning niet doen, ondanks dat ze misschien wel excellent onderwijs geven." 

De AVS vindt daarom de beoordeling excellente scholen met de reguliere controles van de Onderwijsinspectie moet worden gedaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van