'Niet levensbedreigend'

Arts: 'Medische zorg voor Van Laarhoven in cel is nu voldoende'

17 januari 2020 16:09 Aangepast: 17 januari 2020 16:19
Frans van Laarhoven en advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops arriveren bij de rechtbank. Beeld © ANP

Oud-coffeeshopbaas Johan van Laarhoven is er medisch gezien niet zo slecht aan toe dat hij onmiddellijk in een ziekenhuis moet worden opgenomen. Een arts in de gevangenis in Vught stelde na een eerste onderzoek vast dat de zorg in de gevangenis voor nu voldoende is.

Dat zeiden de landsadvocaten vandaag namens de Staat tijdens een kort geding in Den Haag. Ze verwezen ook naar de 'fit-to-fly'-verklaring die Thailand aan Van Laarhoven gaf om te mogen vliegen. Ook moet Nederland zich aan de afspraken met Thailand houden om hem zijn straf te laten uitzitten.

Van Laarhoven is gisteren vanuit Thailand terug naar Nederland gekomen. De coffeeshophouder zat ruim vijf jaar in een Thaise cel voor witwassen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broer Johan van Laarhoven ongelooflijk blij: 'We kunnen niet wachten'

Advocaat Geert-Jan Knoops eiste dat zijn cliënt direct wordt vrijgelaten om in een academisch ziekenhuis te worden onderzocht en behandeld. Volgens hem zijn enkele van zijn zeventien aandoeningen levensbedreigend.

Bovendien wil Knoops dat de detentie wordt onderbroken in verband met een gratieverzoek en een bodemprocedure. Volgens hem maakt dat verzoek grote kans, omdat de Staat onzorgvuldig zou hebben gehandeld waardoor Van Laarhoven in een Thaise cel terechtkwam. De rechter doet volgende week uitspraak.

Vermagerd

Frans van Laarhoven zei eerder vandaag na een bezoek aan de gevangenis in Vught al dat het niet goed gaat met zijn broer. Hij is sterk vermagerd, loopt met een stok en lijdt veel pijn. "Hij is geestelijk sterk, maar die pijn, dat hij weer opgesloten zit en niet naar het ziekenhuis kan, dat lees je in zijn ogen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe verder met coffeeshophouder Van Laarhoven? 'Hij heeft dringend hulp nodig'

Ook zijn advocaat Carry Knoops is ongerust. "Niet alleen lichamelijk, ook geestelijk lijdt hij enorm. Hij is psychisch heel erg beschadigd", zei ze.

Contact met vrouw

Volgens de advocate maakt hij zich grote zorgen over zijn vrouw, die nog in een Thaise gevangenis zit. "Tijdens de rechtszaak mocht hij niet aan haar komen of met haar spreken. Als hij dat zou doen, dan zou hij de zaal uit worden gezet."

Ook de daarop volgende vijfenhalf jaar had hij geen contact met zijn vrouw. "Om dan uit zijn mond te horen: ik hoop dat ze nog van mij houdt – dat is echt heel pijnlijk", zei Carry Knoops.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Laarhoven geland op Schiphol, boosheid over ontvangst

Het weerzien tussen de broers was gisteren erg emotioneel. "Toen Johan in eerste instantie veroordeeld werd tot 103 jaar dacht ik: die man ga ik nooit meer zien", zei Frans van Laarhoven. Na de terugkeer in Nederland gisteravond mochten beide broers elkaar niet zien.

Carry Knoops noemde dat 'heel erg pijnlijk'. "Johan ging ervan uit dat zijn broer hem in de steek had gelaten. Hij had zich er zó op verheugd hem even te mogen zien. Daar rekende hij ook op. Het werd een enorme teleurstelling. Dat leverde woede op."

Johan van Laarhoven: vijf jaar in 'de hel van Bangkok'

Johan van Laarhoven zat ruim vijf jaar in een Thaise cel voor witwassen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore