Lucinda Riley

Lezen, lezen, lezen: De Zeven Zussen opnieuw bestgelezen boek

16 januari 2020 18:52 Aangepast: 17 januari 2020 08:45
Het eerste boek: De Zeven Zussen Beeld © Maasmaker

De Zeven Zussen van de Ierse schrijfster Lucinda Riley, de eerste aflevering van haar reeks over deze vrouwen, was het afgelopen jaar met 233.000 in het Nederlands vertaalde exemplaren het bestverkochte boek in de Nederlandse boekhandel.

Dat meldt de CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, die jaarlijks een Top 100 samenstelt. In 2018 was hetzelfde boek ook al de bestverkochte titel. Toen werden er 129.000 exemplaren van verkocht.

'Mensen kunnen niet stoppen met lezen' 

Ook bij Boekhandel Stevens in Hoofddorp zien ze dat de boeken van Riley enorm populair zijn. "Binge-lezen noemen we het. Op zondag komen ze het boek halen en dan komen ze op maandag al terug voor het volgende deel, want ze kunnen niet stoppen met lezen." 

De boeken vliegen ook bij andere boekhandels de deur uit,  maar het had weinig gescheeld of we hadden er in Nederland nooit van gehoord. De manager van Riley had de boekenreeks al bij verschillende grote Nederlandse uitgeverijen aangeboden, maar er was geen interesse. 

Per toeval ontdekt in Noorwegen

Maar gelukkig was daar Sander Knol, oprichter van Xander Uitgevers. Hij zag tijdens zijn vakantie in Noorwegen stapels van de boeken liggen in de winkels. "Toen ik contact opnam met de manager van Riley, vertelde hij dat meerdere uitgeverijen het boek hadden geweigerd. En dus gingen ze met mij in zee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lekker binnen blijven: de beste boeken, series en podcasts

Daar zullen de grote uitgeverijen wel van balen? "Hahaha, ja dat moet je hen maar vragen." 

Grand Hotel Europa op 2

Op de tweede plaats van de lijst van bestverkochte boeken (oorspronkelijk Nederlands of vertaald) stond Ilja Leonard Pfeijffer met zijn Grand Hotel Europa. Daarvan gingen er het afgelopen jaar 145.000 over de toonbank.

Rutger Bregman bezette de derde plek, met 140.000 verkochte exemplaren van De meeste mensen deugen.

Elf keer in Top 100

Lucinda Riley publiceerde in totaal al vijf boeken over de zusjes. Ook schreef ze nog zes andere titels, los van de zussen. Haar boeken stonden in totaal elf keer in de Top 100 van 2018: op de 1e, 4e, 5e, 7e, 10e, 44e, 47e, 48e, 51e, 57e en 65e plaats.

Volgens de CPNB is dit een unieke situatie. "Niet eerder stond eenzelfde titel twee keer op 1 in de Top 100. Geen enkele auteur wist ooit met maar liefst vijf titels in de top 10 te komen: JK Rowling en Sonja Bakker kwamen tot vier titels bij de eerste tien. En nooit eerder had een auteur elf titels in de Top 100."

Behalve Riley waren er vorig jaar nog wel elf andere auteurs met meerdere boeken in de Top 100, onder wie Murat Isik, Jochem Myjer, Suzanne Vermeer en Levi Weemoedt.

536 miljoen euro

In totaal werd in 2019 voor 563 miljoen euro aan boeken in winkels en online verkocht: in totaal 40 miljoen papieren en digitale exemplaren. Toch daalde de afzet voor het eerst in vijf jaar met bijna 4 procent. Een van de mogelijke oorzaken zou de btw-verhoging met 3 procent op papieren boeken kunnen zijn.

De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton was het meest uitgeleende boek van 2019. Het duo haalde ook de tweede plaats in de biebs, met De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen. De zeven zussen eindigde hier op de derde plek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bibliotheken lenen steeds meer e-books uit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore