Meteen naar gevangenis

Van Laarhoven geland op Schiphol, boosheid over ontvangst

16 januari 2020 20:39 Aangepast: 16 januari 2020 21:43
Frans van Laarhoven, advocaat Geert-Jan Knoops en advocaat Gerard Spong tijdens de persconferentie op Schiphol na aankomst van Johan van Laarhoven. Beeld © ANP

De in Thailand veroordeelde oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven is vanavond geland op Schiphol en direct naar de gevangenis in Vught gebracht. Op een persconferentie op Schiphol liet zijn broer Frans weten boos te zijn over de ontvangst: er was geen gelegenheid elkaar even de hand te drukken.

"We werden door de Koninklijke Marechaussee weggestuurd. Van hogerhand was bepaald dat we Johan niet konden ontmoeten. We mochten niet eens kleding geven", zei Frans van Laarhoven op een persconferentie.

Van Laarhoven was in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. Hij kon terugkeren naar Nederland na bemiddeling van minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

5,5 jaar in gevangenispak

Hij zei dat zijn in Thailand voor witwassen veroordeelde broer in het Aziatische land 5,5 jaar in een gevangenispak heeft rondgelopen. Bij terugkeer in Nederland mocht Frans van Laarhoven Johan geen andere kleding geven. "Hetzelfde gold voor het stukje zeep, de tandenborstel en het scheerapparaat dat we hadden gekocht. Daar stonden we met onze tas."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten van Van Laarhoven: 'Hij is te zwak voor de gevangenis'

De familie van Van Laarhoven had eigenlijk gehoopt dat hij al voor de kerstdagen in Nederland zou zijn. "Dat lukte niet omdat er nog allerlei formulieren moesten worden verwerkt en er nog besprekingen waren", aldus Frans. "Uiteindelijk hoorden we gisteren pas dat de Thaise autoriteiten Johan hadden overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten."

'Te zwak voor gevangenis'

Volgens zijn broer is Johan van Laarhoven ernstig ziek en verzwakt. Morgen zou hij medisch worden onderzocht, waarna een beslissing over verdere zorg zou volgen. Zijn advocaten zeggen dat Van Laarhoven te zwak is om naar de gevangenis te gaan.

Morgen dient dan ook een kort geding waarin ze eisen dat zijn straf direct wordt opgeschort. Met de zaak willen ze afdwingen dat de voormalige Tilburgse coffeeshophouder accurate medische zorg krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe Van Laarhoven in de cel belandde: ruim vijf jaar in de hel van Bangkok

Van Laarhovens advocaten, Geert-Jan Knoops en Gerard Spong, kregen hem net als broer Frans op Schiphol niet 'face to face' te spreken. De advocaten zeiden de afgelopen maanden herhaaldelijk te hebben gevraagd naar de gang van zaken direct na terugkeer, maar daar nooit antwoord op te hebben gekregen van de mensen van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

Menselijke waarden

Dat staat volgens hen in contrast met de doortastende handelwijze van diens collega Grapperhaus. Spong zei dat op Dekkers departement 'discrepantie te zien' is. "Dat is voor ons niet acceptabel."

Knoops zei dat het departement van Dekker is 'gevraagd of de verdediging en de familie een paar minuten konden samenzijn. Tot vanavond was daar geen beslissing over. Op ministerieel niveau, vinden we, is er onjuist omgegaan met menselijke waarden'.

Het ministerie zegt dat het gebruikelijk is dat een gedetineerde eerst naar een gevangenis wordt overgebracht, en daar vervolgens bezoek kan ontvangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore