'Ik hoop dat ik het red'

Doodzieke militair Marnix teruggekeerd uit VS, behandeling komt te vroeg

16 januari 2020 14:09 Aangepast: 16 januari 2020 15:33
"Ik wil hem zien opgroeien." Beeld © Studio Memoire

Afgelopen maandag vloog Marnix (31) naar het Amerikaanse Boston in de hoop snel met een experimentele medische behandeling te kunnen beginnen. Nederlandse artsen konden zijn hersentumor namelijk niet meer behandelen. Vandaag landde hij na slechts één gesprek weer in Nederland.

Bij zijn intakegesprek kreeg hij dinsdag meteen slecht nieuws: op dit moment kan Marnix ook in de VS niet geholpen worden. "Tja, ik had liever meteen het medicijn gekregen, maar ik ben weer terug in Nederland. Het is heerlijk om bij mijn gezin te zijn", zegt Marnix tegen RTL Nieuws. 

'Te vroeg'

Hij kan nu nog niet geholpen worden, omdat er nog te veel straling in zijn lijf zit van zijn laatste stralingsbehandeling in Nederland. Pas over ongeveer een maand kan hij beginnen met het peperdure medicijn uit de VS. Hij voelt wel de klap en de teleurstelling. "Het is rot voor mij dat het zo uitpakt." Marnix legt uit dat de artsen nog middenin hun onderzoek zitten. "En nu is het door de bestraling voor mij nog te vroeg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerst zou sergeant Marnix (31) zeker doodgaan, maar nu is er weer hoop

Zelf had hij zich dat niet gerealiseerd. "Ik dacht: ze kunnen nergens ter wereld meer iets voor me doen. En toen was er opeens dit medicijn." De artsen wisten volgens hem waarschijnlijk wel dat het zijn bezoek zo zou gaan. "Ze hebben natuurlijk al mijn medische gegevens. Maar ze willen je zien en met je kennismaken. Als je niet gaat ben je een patiënt en een nummer", zegt hij.

Speciaal protocol

Zijn bezoek aan Boston is sowieso niet voor niets geweest: "Ze gaan alles op alles zetten." Omdat de bestraling eigenlijk nog een paar maanden doorwerkt en dat voor Marnix mogelijk te lang duurt, gaan de Amerikanen voor hem een speciaal protocol schrijven. "Dat duurt een paar weken en moet dan goedgekeurd worden. Maar daarna ligt er speciaal voor mij een traject klaar", zegt hij. "Het is dus zeker nog niet klaar."

Het verhaal van Marnix:

Een paar jaar geleden was Marnix Landman een fitte en sterke sergeant in het leger. In 2015 kwam daar langzaam verandering in. Hij was vaak duizelig, vooral als hij alcohol dronk op feestjes. "Na één glas moest ik soms al spugen."

Hij ging naar de huisarts, achteraf de eerste stap in een hele lange medische zoektocht. Een cardioloog kon niets vinden, een kno-arts kon niks vinden, tot hij bij een neuroloog kwam.

Maar nog steeds dacht Marnix: het valt wel mee. En hij ging alleen naar het ziekenhuis voor het gesprek waarin hij zijn testresultaten zou krijgen. Het liep allemaal anders. Hij kreeg 'kanker', 'tumor' en 'hersenstam' te horen. De artsen konden niets doen.

Marnix zou overlijden, tot hij over het experimentele en peperdure Amerikaanse medicijn hoorde. Er was weer hoop.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodzieke militair (31) vraagt minister in emotionele brief om hulp

Hoewel de artsen hem 20 procent kans geven dat het middel aanslaat, schat hij het zelf hoger in, zegt hij lachend. "Ik ben jong en sterk, dat is zeker in mijn voordeel."

Over de bijwerkingen maakt Marnix zich in ieder geval niet al te veel zorgen. "De arts zei dat die redelijk meevallen. Het medicijn valt echt de kwaadaardige cellen aan, in tegenstelling tot chemo wat je hele lijf vergiftigt. Maar het moet wel aanslaan, anders heb je gewoon pech."

'Bezig met mijn dood'

Hoewel Marnix positief klinkt, blijft hij realistisch. "Het zal mijn leven niet redden, maar wel verlengen. Maar ik ben maanden bezig geweest met mijn dood, totdat dit medicijn op mijn pad kwam. Natuurlijk heb ik me daar aan vastgeklampt."

"Als ze in Amerika zouden denken dat ik nog maar twee maanden te leven had, zouden ze dit niet voor me doen", zegt Marnix.

De doneeractie die Marnix moet helpen om het peperdure medicijn genaamd ONC201 te kunnen betalen, blijft lopen. "Ik hoop dat ik het red", schrijft hij in een emotioneel dankwoord dat op de site staat. "Het is een enorme achtbaan van hoop naar angst en weer terug."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore