Nu nog vijftien jaar

Topman OM: maximumstraf doodslag moet omhoog

16 januari 2020 02:52 Aangepast: 16 januari 2020 07:11
Een zitting in de rechtszaak tegen Bekir E., aan wie doodslag werd opgelegd na het ombrengen van de 16-jarige Hümeyra.

De topman van het Openbaar Ministerie wil dat de maximumstraf van vijftien jaar cel voor doodslag omhoog gaat. Volgens Gerrit van der Burg is het verschil met moord momenteel groot en moet dat "rechtgetrokken" worden.

Dat zegt Van der Burg in een interview met Trouw. De maximale celstraf voor moord (met voorbedachten rade) is in 2006 verhoogd van twintig naar dertig, of levenslang. Volgens Van der Burg is dat te begrijpen. "Twintig jaar klinkt nog als een straf die te overzien is. Praat je over dertig of veertig jaar dan is dat echt anders."

'Sluitstuk kwalijk patroon'

Maar daardoor is het verschil met de strafmaat bij doodslag (in een opwelling) te groot geworden, vindt hij. "Terwijl impulsdaden ook een sluitstuk kunnen zijn van een kwalijk patroon", aldus Van der Burg. "­Juridisch is dan misschien niet te bewijzen dat het om moord gaat, maar het zou goed zijn als dat verschil wat meer wordt rechtgetrokken."

In een minuut: het verschil tussen moord en doodslag

Wat is precies het verschil tussen moord en doodslag? Rechter Jan Moors legt het uit.

Volgens de OM-topman zijn de tijden veranderd en wordt er steeds zwaarder gestraft omdat de nadruk meer op vergelden is komen te liggen.

"Toen ik in 1990 begon als officier van justitie, waren straffen van slechts acht jaar bij doodslag vrij normaal", zegt hij. "Ik kan me een zaak herinneren van een dubbele moord waar vijftien jaar cel op volgde. Dat zou nu ­ondenkbaar zijn. Waarmee ik trouwens niet zeg dat we het in de jaren negentig fout deden. Het past in de context van de tijd."

OM-topman Gerrit van der Burg. OM-topman Gerrit van der Burg.

Zaak-Hümeyra

Vorig jaar pleitte ook de rechtbank in Rotterdam voor een hogere maximumstraf bij doodslag. Dat was na de uitspraak in de zaak-Hümeyra. De Rotterdammer Bekir E. is daarin veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs, wegens doodslag.

De rechtbank zag onvoldoende bewijs dat E. een vooropgezet plan had om Hümeyra dood te schieten, terwijl hij een doorgeladen pistool had en het meisje al maandenlang bestookte met doodsbedreigingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekir E. krijgt 14 jaar cel en tbs voor doodschieten Hümeyra (16)

Straffen we hard genoeg?

De Rotterdamse rechtbank pleit voor hogere straffen bij doodslag. Nu staat daar maximaal 15 jaar cel voor. Aanleiding is de uitspraak in de zaak rond het doodschieten van de 16-jarige Hümeyra.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore