Ga naar de inhoud
Mogelijk epidemie

Koude rillingen en koorts: de griep slaat weer om zich heen

Archieffoto

Vanaf volgende week kan er zomaar een lange periode van sniffen en snotteren aanbreken. Heel veel mensen hebben griep, we stevenen volgens het Nivel mogelijk zelfs op een epidemie af.

Koude rillingen, koorts, en flinke hoofdpijn: met een beetje pech moeten we er binnenkort weer aan geloven. Gezondheidsinstituut Nivel maakte vandaag bekend dat voor het eerst dit seizoen de epidemische grens van 58 geregistreerde griepgevallen per 100.000 mensen is overschreden. Zij registreerden er namelijk 79.

Als deze grens twee weken op rij wordt overschreden, spreken we van een griepgolf. De cijfers zijn gebaseerd op de mensen die naar de huisarts gaan met griepklachten, dus er zijn veel meer mensen die met griep rondlopen. Nivel schat dat ongeveer acht keer zoveel mensen griep hebben als dat er naar de huisarts zijn gegaan.

Dit
Lees ook:
Dit is het verschil tussen griep en een verkoudheid

Janneke Hendriks van Nivel benadrukt dat er nu nog geen epidemie is, en dat het ook goed mogelijk is dat volgende week het aantal gevallen is gedaald. "We moeten kijken of het zich doorzet, daar is nu nog geen pijl op te trekken", zegt ze.

Bestaat de mannengriep en hoe word je snel beter: alles over de griep

04:25
Elk jaar krijgt 1 op de 10 Nederlander de griep. Dat is een stuk minder dan mensen zelf vaak denken. Wat het verschil is tussen een verkoudheid en een griep en of de mannengriep nou wel of niet bestaat, legt Daphne uit.

Aan de griep ontsnappen

Het virus zit in snot, slijm en speeksel, dus het verspreidt zich bijvoorbeeld door praten en niezen, maar ook via handen en voorwerpen. Vaak zijn mensen al besmettelijk voordat de verschijnselen optreden. Je kunt er nooit helemaal aan ontsnappen, maar je kunt volgens het RIVM wel de kans verkleinen

"Ventileer goed door ramen en deuren op een kier te laten, of lucht elke dag 10 minuten door een raam of deur open te zetten", adviseren ze. Kwetsbare groepen, zoals ouderen of mensen met hartaandoeningen, wordt aangeraden een griepprik te halen.