Ga naar de inhoud
Aanslag op rechtsstaat

Giërmo B. ontkent betrokkenheid: 'Ik heb vreselijke moord op Derk Wiersum niet gepleegd'

Rechtbanktekening van Giërmo B. Beeld © ANP

Niemand durft er iets over te zeggen, maar iedereen voelt het: dit is geen gewone rechtszaak. In de zwaarbewaakte Bunker ging het vandaag over de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces en werd op 18 september 2019 doodgeschoten in Amsterdam.

Er is behoorlijk wat volk afgekomen op de eerste zitting in de zaak. De journalisten hebben zich in een klein zaaltje met maar zeventig stoelen gepropt, terwijl rechtbankwoordvoerders heen en weer marcheren om wat laatste vragen te beantwoorden.

Geen koffie

In het midden van de ruimte kijken twee jonge mensen van achterin de twintig wat onwennig om zich heen. "Vrienden van de verdachte?", lijken mensen zich af te vragen. Een politieagent met oortje in houdt streng de nieuwe binnenkomers in de gaten. "Koffie mag niet mee naar binnen", bromt hij.

Giërmo B. spreekt in rechtszaal: 'Ik ben zelf ook vader'

00:55
De verdachte ontkent betrokkenheid bij liquidatie Derk Wiersum.

De voorzorgsmaatregelen liegen er niet om: geen beeldopnames, de namen van rechters en griffiers mogen niet naar buiten, en ook de officieren van justitie van het Openbaar Ministerie blijven anoniem. De rechtbanktekenaar mag alleen de verdachte tekenen.

Iedereen staart naar de grijze rolluiken voor de ramen die straks zicht bieden op de rechtszaal. En dan het langverwachte gezoem: de luiken gaan omhoog. In de zaal is iedereen gaan staan voor de rechters die op datzelfde moment binnen komen lopen. Verdachte Giërmo B., gekleed in een ruim zittende hoodie, is er ook.

Geliquideerde
Lees ook:
Geliquideerde advocaat Derk Wiersum 'stond altijd de underdog bij'

Op het moment dat de officier van justitie het woord neemt, hoort de verdachte het rustig aan, zijn hoofd licht opzij gebogen. De officier vertelt over hoe de Opel Combo die werd aangetroffen bij de woning van B. in Almere en hoe hij na de moord naar Suriname wilde reizen. Over de bloedsporen die zijn aangetroffen in de auto. Over zijn alibi, dat volgens het OM niet waterdicht is. En over telefoonberichtjes die B. verwijderde, waarin hij vlak voor de moord over wapens sprak.

Verdachte fluistert

Tjalling van der Goot, de advocaat van de verdachte, gaat er daarna stevig in. Juist op dat moment kijkt B. achterom. Hij scant de rechtszaal en de tribune. Dan draait hij zich weer om, kijkt naar de rechters en luistert naar zijn advocaat, die met de verdediging is begonnen.

Dit
Lees ook:
Dit is Giërmo B., verdachte van moord Derk Wiersum: 'Beïnvloedbaar en beperkt IQ'

Van der Goot gaat onverstoorbaar verder: "Ik kan me voorstellen dat bepaalde aspecten vragen oproepen, maar niet dat het onderbouwd is dat verdachte bij de moord betrokken is." Hij lepelt het signalement van de politie op: een tengere man van twintig. En wijst naar B. "Dat is mijn cliënt niet." Kortom: de verdachte ontkent betrokkenheid en zijn voorlopige hechtenis moet opgeheven worden.

'Vreselijk wat er is gebeurd'

De rechter wendt zich na het betoog van Van der Goot tot B. zelf: "Als u wilt, mag u nu wat zeggen." Even is hij stil, en zegt dan kalm: "Zoveel heb ik niet te zeggen. Het enige wat ik te zeggen heb, naar zijn vrouw en kinderen: vreselijk wat er is gebeurd. Ik ben zelf ook vader." Verder wil B. niet inhoudelijk op de zaak ingaan. "Dat is het enige wat ik wil zeggen."

Giërmo
Lees ook:
Giërmo B. ontkent betrokkenheid bij moord op advocaat Derk Wiersum

Na een korte schorsing komt de rechter terug. De verdediging wilde dat de rechtbank Giërmo B. voorlopig vrij zou laten, maar de rechter vertelt tegen B. dat dat niet gaat gebeuren. "Ik heb een slechte mededeling voor u: de rechtbank wijst het verzoek af."

Eén voor één herhaalt de rechter de belangrijkste punten van het OM. De Opel Combo, waar B. altijd in reed, de vluchtpoging naar Suriname, gewiste WhatsApp-gesprekken met belangrijke informatie over de auto. "Dat betekent, alles bij elkaar, dat het onderzoek zal verder gaan." En dat B. zeker nog drie maanden vast blijft zitten.

Hier
Lees ook:
Hier zit Taghi nu: extreem regime en nauwelijks contact met anderen