Ga naar de inhoud
'Misdadigers'

Ondanks verbod gaat fokken mopshond met platte snuit stug door: 'Misdadig is het'

Het doorfokken van mopshondjes met platte snuit is verboden, maar gaat gewoon door.

Ondanks een verbod gaat het fokken van mopshonden met korte snuitjes volop door. "We hebben strengere regels, maar het illegale fokken gaat door. De fokkers zijn misdadigers", zegt dierenarts Kelly Kessen van de dierenorganisatie Dier & Recht.

Sinds maart 2019 heeft het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit het verboden: het fokken van honden met korte snuitjes. Volgens de nieuwe regels moet de snuit van een hond minimaal een derde van de kop zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is sinds vorig jaar oktober begonnen met controles. 

Fokken gaat door

Maar ondanks de nieuwe regels, gaat het fokken door, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws en dierenorganisatie Dier & Recht. Ook worden er volgens de dierenrechtenorganisatie op gesloten Facebookpagina's mopshonden aangeboden.

 

RTL Nieuws zocht contact met Commedia, de grootste mopshondenvereniging, waarbij tientallen fokkers zijn aangesloten. Een bestuurslid die anoniem wil blijven (naam is bekend bij de redactie) geeft toe dat fokkers de mopshonden nog altijd fokken. "Een van onze fokkers heeft een bezoek gehad van de NVWA en een waarschuwing kregen", zegt het bestuurslid.

'Geen relatie tussen lengte neus en ademhaling'

Volgens het bestuurslid zijn de huidige richtlijnen niet werkbaar. "Als een controleur bij mij zou langskomen, dan zou mijn nestje ook tegen de regels zijn. Maar de regels slaan nergens op. Wij zijn het er niet mee eens dat het slecht is voor de gezondheid van het dier. Er is geen enkele relatie tussen de lengte van de neus en de ademhaling." 

Bovendien, zo vervolgt het bestuurslid: "Als de handhaving steeds strenger wordt, dan worden de hondjes straks uit het buitenland gehaald, en dat is alleen maar slechter."

Pootjes
Lees ook:
Pootjes omhoog voor het eerste mopshondencafé van Nederland

De NVWA bevestigt dat er controles gaande zijn omdat er meldingen over illegale fok zijn binnengekomen. "We krijgen meldingen en nemen die serieus", zegt de woordvoerder. 

De woordvoerder stelt dat het een lang proces is: "We kunnen niet zomaar boetes uitdelen. Als we een overtreding constateren, dan moeten we dat goed onderbouwen en een hele casus opbouwen." Hoeveel controleurs er op pad gaan, wil de NVWA niet zeggen. 

'Grote zorgen'

Dier& Recht maakt zich ondertussen grote zorgen. Dierenarts Kessen: "Fokkers die in 2020 blijven doorfokken met kortsnuiten, zijn misdadigers. Zij weten dondersgoed dat ze in overtreding zijn. Door de korte snuitjes verkeren de dieren continu in ademnood. Het is ontzettend slecht voor de dieren. Dit moet zo snel mogelijk stoppen."