Kardashian-billen

Melissa deed gevaarlijke Braziliaanse buttlift waar artsen voor waarschuwen

16 januari 2020 11:53 Aangepast: 17 januari 2020 15:08
Melissa ging naar de Dominicaanse Republiek voor haar operatie. Beeld © Instagram @melissaroserain

Ronde billen en brede heupen, al sinds haar zestiende droomde Melissa van een zandloperfiguur. Ze reisde daarvoor speciaal naar de Dominicaanse Republiek, waar een omstreden arts de beruchte Brazilian buttlift uitvoert. Een gevaarlijke operatie, de kans dat je eraan overlijdt is 1 op de 3000.

"Ik zie in mijn spreekuur een toename van meisjes met problemen na zulke biloperaties", zegt cosmetisch arts Tom Decates. Hij behandelt onder anderen mensen bij wie cosmetische ingrepen mislukt zijn en is aangesloten bij de KNMG. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) waarschuwde vorig jaar voor de gevaren van een Braziliaanse buttlift (BBL), nadat eerder internationale organisaties al de noodklok hadden geluid. 

Melissa werd tijdens haar proces gevolgd door FunX-verslaggever Laila Khatiri. Zij maakte een documentaire over Melissa waarvan nu de eerste twee delen zijn gepubliceerd. "De BBL is de ingreep binnen de cosmetische wereld waarop de kans op overlijden het grootst is", zegt Khatiri. "Wij willen met de documentaire mensen laten zien hoe het proces in zijn werk gaat en wat de gevolgen ervan zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verbod op 'butt lift'-operaties? Niet in Nederland

Een BB-wat?

Een BBL, of Brazilian buttock lift, is een operatie waarbij eerst vet uit bijvoorbeeld je buik wordt gezogen, om het vervolgens in je billen weer terug te spuiten. Zo kun je je billen en heupen voller maken dan ze van nature zijn.

Waarom is deze operatie zo risicovol?

"Als je met een canule (een holle buis) vet bij iemand wegzuigt, zie je niet precies wáár je het wegzuigt. Je bent dus blind aan het werk", legt cosmetisch arts Tom Decates uit. "Hetzelfde geldt op het moment dat je het vet weer op een andere plek inspuit."

In de billen zitten dan wel geen vitale organen, er zitten wel grote en kleine bloedvaten. "Als er in zo'n bloedvat vet komt, kan dat vet door de bloedbaan gaan en verderop een ander bloedvat bijvoorbeeld afsluiten."

Het tweede punt is de populariteit van de BBL. "Veel dokters doen de behandeling nu 'erbij'. Vaak zijn het geen gespecialiseerde artsen. Doe je het bij een gecertificeerd arts, dan is het an sich een veilige operatie, maar vaak gaan mensen naar het buitenland om het voor een zacht prijsje te laten doen en dan kan het gevaarlijk worden."

Dromen van een zandloperfiguur

Al sinds haar zestiende droomde Melissa van een zandloperfiguur. Ze volgde speciale sport- en voedingsschema's en werd ondersteund door een personal trainer. Haar buik werd platter en haar billen werden ronder, maar ze kreeg nog niet de vorm in haar heupen die ze wilde. "Dat is waar mijn onzekerheid lag. Dat ik geen vrouwelijke vormen had", zegt ze tegen RTL Nieuws. Haar droombeeld? Een smalle taille met daaronder ronde heupen en billen.

Dit account was Melissa's voorbeeld voor de operatie:

Goedkoper in het buitenland

De BBL wordt ook in Nederland gedaan, maar is in het buitenland vaak veel goedkoper. "Daarnaast wordt het in bijvoorbeeld Zuid-Amerika gewoon veel vaker gedaan", zegt Decates. "Hier voeren artsen een BBL misschien tien keer per jaar uit, in Zuid-Amerika is dat honderden keren. Artsen hebben dan meer ervaring."

Speciale reisbureaus bieden reisjes aan om aan de andere kant van de wereld de operatie te ondergaan. Melissa deed dit ook en vertrok samen met negen andere vrouwen afgelopen oktober twee weken naar Dominicaanse Republiek.

Omstreden dokter

In de Dominicaanse Republiek ging Melissa onder het mes bij dokter Hector Cabral, een arts die volgens de reisleider van Melissa 'net een stapje verder' gaat. Meerdere malen stierven er vrouwen op zijn operatietafel. De International Society of Aesthetic Plastic Surgery heeft zelfs een officiële waarschuwing gegeven voor dokter Cabral.

Melissa zegt dat ze zich bewust was van de risico's van haar ingreep en de verhalen over dokter Cabral. "Ik wist van zijn verleden en ik heb veel onderzoek gedaan. Ik ben niet naïef. Ook dokter Cabral heeft strenge eisen voor zijn cliënten en weigert soms mensen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kans op kanker na borstimplantaat hoger dan gedacht

Decates waarschuwt mensen die een BBL overwegen: "Geniet van de mooie vrouw die je van jezelf al bent en doe jezelf dit niet aan. Als mens, als vader en als dokter schrik ik mij kapot van wat meisjes zichzelf allemaal aan willen doen. Mensen maken elkaar gek via sociale media en dat maakt me verdrietig. Het kan allemaal best een tandje minder."

Nieuw figuur

Zelf is Melissa heel blij met haar nieuwe figuur. "Mensen vinden het mooier dan verwacht. Ze vinden het een wonder." Of ze op haar voorbeeldfoto lijkt? "Ik heb misschien zelfs nog wel iets bredere heupen gekregen dan die dame, maar dit is wat ik wilde."

Negatieve reacties

Op de eerste aflevering van de documentaire kwamen veel reacties. Sommigen vinden dat FunX meisjes aanspoort om dergelijke operaties te ondergaan. Anderen hebben kritiek op Melissa en vinden haar bijvoorbeeld lui omdat ze kiest voor een operatie.

"Mensen oordelen zonder dat ze weten wie ik ben", zegt Melissa tegen RTL Nieuws. "Het zegt meer over hen dan over mij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lippen opvullen zonder naald: is de hyaluronpen wel zo veilig?

Het is niet haar bedoeling om anderen aan te sporen ook een BBL te doen. "Meiden vragen me via Instagram om advies en dan vertel ik ze altijd eerst dat ze nu ook mooi zijn. Ik zeg ook altijd dat ze het eerst moeten proberen te bereiken met sporten."

Vanaf vandaag is deel twee van de documentaire te zien op het YouTube-account van FunX. In totaal zullen er vier delen verschijnen.

Deze test kan complicaties met fillers voorkomen

Ontstekingen, zwellingen of harde bulten in het gezicht. Het zijn zomaar wat nare bijwerkingen van mensen die ingespoten zijn met fillers. Een nieuwe test zou complicaties moeten verminderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore