Eerste zitting

Giërmo B. ontkent betrokkenheid bij moord op advocaat Derk Wiersum

15 januari 2020 14:35 Aangepast: 15 januari 2020 16:37
Verdachte Giërmo B. van de moord op advocaat Derk Wiersum

Verdachte Giërmo B. ontkent tijdens de eerste zitting rond de moord op advocaat Derk Wiersum betrokkenheid bij de liquidatie in Amsterdam. Volgens zijn advocaat Tjalling van der Goot voldoet B. ook helemaal niet aan het signalement van de politie.

De schutter zou tenger, niet heel lang zijn en er jong uitzien. De 36-jarige B. is vrij gespierd, betoogt de advocaat. Van der Goot diende daarom een verzoek in om het voorarrest van B. op te heffen.

De rechtbank besliste anders: "Ik heb een slechte mededeling voor u: de rechtbank wijst dat verzoek af." B. blijft dus voorlopig vastzitten.

Giërmo B. noemt moord op Wiersum vreselijk: 'Ik ben zelf ook vader'

De verdachte ontkent betrokkenheid bij liquidatie Derk Wiersum.

Volgens RTL Nieuws-verslaggever Michiel Klaassen was het opmerkelijk dat B. ook zelf het woord nam. "Hij betuigde zijn medeleven aan de vrouw en kinderen van Derk Wiersum."

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat er volop redenen zijn om B. in de cel te houden. B. wordt verdacht van het medeplegen van de moord op Derk Wiersum. Dat wil niet per se zeggen dat hij ook de schutter is. Wie de advocaat heeft doodgeschoten, is nog onduidelijk voor het Openbaar Ministerie.

Mogelijk waren er volgens justitie plannen om de advocaat al eerder te beschieten, een of twee dagen voor de dag van de moord. Die dag vertrok Wiersum op de fiets en niet met de auto. Op beelden is te zien dat de gestolen auto die dagen ook in de buurt van de Amsterdamse woning van de advocaat was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Giërmo B., verdachte van moord Derk Wiersum: 'Beïnvloedbaar en beperkt IQ'

B. kan op basis van sporen ook in verband worden gebracht met een andere auto die voorafgaand aan de moord in de buurt van het huis van Wiersum is gesignaleerd, zegt het OM.

Gesprekken over wapens

Het OM draagt als voornaamste bewijs tegen B. aan dat hij in de weken voorafgaand aan de liquidatie meerdere keren in de Opel Combo reed die bij de moord gebruikt is. Daarnaast is zijn DNA gevonden in de VW Transporter die ook bij de moord gebruikt is.

Justitie heeft ook appgesprekken in bezit waarin B. voorafgaand aan de moord over wapens sprak. Verder voert het OM volgens RTL Nieuws-verslaggever Eelco Hiltermann aan dat B. na de moord over veel (contant) geld beschikte.

Het OM verdenkt Anouar, de neef van Ridouan Taghi, ervan de moord op advocaat Derk Wiersum te hebben gecoördineerd. Anouar Taghi verschijnt vandaag niet voor de rechtbank.

Wiersum was advocaat van kroongetuige Nabil B. in het grote liquidatieproces Marengo waarin Taghi hoofdverdachte is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore