Komt de kou?

Halverwege de winter: 1956 begon ook zacht, maar had wél een Elfstedentocht

15 januari 2020 12:50 Aangepast: 15 januari 2020 13:04
Wordt het nog echt koud deze winter? Beeld © ANP

We zitten halverwege de meteorologische winter en het is je vast opgevallen: het is niet zo koud. Sterker nog, het is best warm. "Twee keer zo warm als gemiddeld", zegt Martijn Dorrestein van Buienradar.

De warme winter scoort erg slecht op de hellmannschaal, waar we kou mee duiden. Dorrestein legt uit: "Is de gemiddelde dagtemperatuur -1, dan krijgt de winter 1 punt. Is de dagtemperatuur gemiddeld -2, dan levert dat 2 punten op." Zo kreeg 1963, berucht vanwege de hel van '63, maar liefst 337 punten. Dit jaar staan we nog op nul, net zoals 2014.

En dat gaat voorlopig niet veranderen. Vandaag en morgen tikt het kwik de 12 graden aan, terwijl het normaal gesproken 6 graden is. "Twee keer zo warm als gemiddeld. Ook 's nachts wordt het maar 1 graad boven nul, wat ook ruim boven het gemiddelde is", zegt Dorrestein.

Elfstedentocht?

Maar er is een sprankje hoop voor de liefhebbers van kou en schaatsen. Volgens Dorrestein begon de winter van 1956 ook zo zacht. "En toen is er zelfs nog een Elfstedentocht gereden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Speciale feestdag moet 'Elfstedencultuur' in stand houden

Of die strenge winter er ook daadwerkelijk komt, durft hij niet te zeggen. "Als je naar de modellen kijkt, waarschijnlijk niet. De winters worden ook steeds korter, en dat in combinatie met de opwarming van de aarde…" Dorrestein ziet het somber in.

22 graden vorst

"Maar", zegt hij erbij, "er kan nog van alles gebeuren." Recenter begon 2012 namelijk ook heel zacht. "En toen kwam er ook nog 22 graden vorst," zegt Dorrestein. Alleen was er toen geen Elfstedentocht.

Gemiddeld scoort de winter van 2020 al behoorlijk hoog in het lijstje van warmste winters:

Gevolgen van klimaatverandering in Nederland

Wist je dat bij extreme regenval maar liefst een derde van Nederland kan onderlopen?
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winter? Welnee, die is in geen velden of wegen te bekennen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore