Eerder doelwit

Verdacht pakketje bij joods restaurant HaCarmel Amsterdam

15 januari 2020 11:18 Aangepast: 15 januari 2020 14:09
EOD doet onderzoek aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Beeld © ANP

Bij een restaurant aan de Amstelveenseweg in Amsterdam is een verdacht pakketje gevonden. Het gaat om het joodse restaurant HaCarmel, dat eerder doelwit was van geweld.

De straat is afgesloten en uit voorzorg wordt er binnen de afzetting ontruimd. Een man die in de straat woont vertelt tegen RTL Nieuws dat de politie directe omwonenden verzocht heeft om hun huis te verlaten.

Onderzoek EOD

De melding kwam om 10.15 uur binnen. Omdat de politie vermoedde dat er een explosief in het pakketje zit, is er meteen opgeschaald. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) doet op dit moment onderzoek of dat ook inderdaad het geval is, meldt de politie.

"Het pakketje is daar neergelegd, omdat het een joods restaurant is", zei eigenaar Sami Bar-On vandaag tegen het ANP. Zijn zoon Daniel zei eerder bij RTL Nieuws: "Als je tot drie keer toe slachtoffer bent van zo'n vernieling, kan dat geen toeval zijn."

De Federatie Joods Nederland deelde een foto van het pakketje op Twitter

Foto van het verdachte pakketje voor de deur van het restaurant. Foto van het verdachte pakketje voor de deur van het restaurant.

In maart 2018 kreeg het restaurant een stoeptegel tegen de ruit. In januari van dat jaar was het restaurant al besmeurd met eieren en in december sloeg een man met een knuppel de ramen in.

Eind 2017 richtte een man met een Palestijnse vlag vernielingen aan bij het pand. Omstanders legden dat incident vast op video.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eigenaar aangevallen Joods restaurant: 'Hoezo, geen motief? Elke keer zijn wij het slachtoffer'

De Amstelveenseweg in Amsterdam is afgesloten na de vondst van een verdacht pakketje bij een joods restaurant. Beeld: Inter Visual Studio De Amstelveenseweg in Amsterdam is afgesloten na de vondst van een verdacht pakketje bij een joods restaurant. Beeld: Inter Visual Studio

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore