Ga naar de inhoud
'KFC positieve uitzondering'

'Kip van fastfoodketen heeft veel slechter leven gehad'

Vleeskuikens (archief)

Je hebt trek in kip, maar je vindt het wel belangrijk dat die kip dan een goed leven heeft gehad? Dan kun je beter niet naar een fastfoodketen. Fastfoodketens doen niets om het welzijn van kippen te verbeteren, oordeelt World Animal Protection.

De dierenbeschermingsorganisatie heeft voor het tweede jaar een ranglijst opgesteld van het dierenwelzijnsbeleid bij de grote ketens.

De grootste ketens zijn beoordeeld op concrete toezeggingen, ambities en hun transparantie over dierenwelzijn. Volgens de World Animal Protection liggen de standaarden extreem laag. Burger King, Pizza Hut en Domino's Pizza scoren het slechtst.

KFC is positieve uitzondering

KFC is volgens de organisatie een positieve uitzondering: het bedrijf maakt als enige serieuze stappen in het verbeteren van het welzijn van kippen.

Volgens de dierenbeschermingsorganisatie worden wereldwijd ieder jaar zo’n 60 miljard vleeskippen geslacht, 'waarvan het overgrote merendeel plofkippen'.

Nog
Lees ook:
Nog steeds veel plofkippen, maar niet meer in de supermarkt

Twee jaar geleden bleek uit onderzoek dat de kippen die tegenwoordig in de Nederlandse supermarkt liggen, een beter leven hebben gehad dan zeven jaar eerder. Deze vleeskippen hebben meer ruimte, minder vaak problemen met de poten en ze worden onder betere omstandigheden vervoerd. 

'Ze zakken door de poten'

De vleeskippen die bestemd zijn voor de fastfoodketens hebben het nakijken. De dierenbeschermingsorganisatie zegt dat deze kippen  dicht opeengepakt zitten in stallen, 'vaak zonder daglicht'. "Ze zijn ontzettend doorgefokt, zodat ze snel groeien en bedrijven veel geld kunnen verdienen", zegt Dirk-Jan Verdonk, directeur van World Animal Protection. "Ze zakken door de poten, kunnen slecht bewegen en zitten vooral op de grond in hun eigen uitwerpselen, daardoor krijgen ze allerlei problemen met de huid.

Wereldwijde ranglijst volgens World Animal Protection

  1. KFC (boekt vooruitgang)
  2. Starbucks (beginfase)
  3. Subway (beginfase)
  4. Nando's (slecht)
  5. Burger King (zeer slecht)
  6. Pizza Hut (zeer slecht)
  7. Domino's (zeer slecht)