Riskeert boete

Tripadvisor mag van de VVD alleen nog eerlijke recensies plaatsen

15 januari 2020 05:38 Aangepast: 16 januari 2020 15:23
Het bleek een peulenschil om met nep-profielen recensies uit te delen. Beeld © Getty Images

De VVD wil dat recensie- en boekingssites voor restaurants, zoals Tripadvisor en The Fork, alleen nog maar eerlijke recensies plaatsen. Als ze dat niet doen, moeten de sites van de politieke partij een boete kunnen krijgen van de Autoriteit Consument en Markt.

Dat vertelt VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen aan RTL Nieuws. De VVD onderneemt actie naar aanleiding van een uitzending van het BNNVARA-programma Rambam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koninklijke Horeca Nederland weer boos op recensiesite The Fork

Nep-beoordelingen

In dat programma bleek dat een niet-bestaand restaurant wekenlang op de The Fork (vroeger bekend als Iens.nl) kon blijven staan. De redactie van het programma kon ook nepprofielen aanmaken om beoordelingen uit te delen.

Niet alleen bleek het een peulenschil om met nep-profielen recensies uit te delen, de gemiddelden van de beoordelingen leken volgens Rambam ook niet te kloppen. De beoordeling van het nep-restaurant kwam niet overeen met het gemiddelde van de daadwerkelijk gegeven beoordelingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Negen maanden cel voor neprecensies op TripAdvisor

Kamerlid Aartsen vindt dat kwalijk. "Platformen als Tripadvisor en The Fork laten niet de eerlijke, echte recensies zien. In plaats daarvan laten ze de recensies zijn waarmee ze het meeste geld kunnen verdienen. Als consument wil ik er gewoon op kunnen vertrouwen dat er eerlijke recensies zijn."

De platformen zouden geld verdienen door reserveringen voor bepaalde restaurants binnen te halen. Het is echter onduidelijk hoe dat precies werkt. De brancheorganisatie van horecaondernemers liet eerder deze week ook al weten boos te zijn over de gang van zaken

Openheid van zaken

Daarom moet recensie- en boekingssite The Fork van Aartsen openheid van zaken geven. Hij wil dat de staatssecretaris om opheldering gaat vragen bij de platforms. Als dan alsnog blijkt dat de sites voor eigen gewin beoordelingen manipuleren, moeten ze door de Autoriteit Consument en Markt beboet kunnen worden.

"Wij moeten ervoor zorgen dat die platforms hard worden aangepakt, zodat ze hun gedrag veranderen", vertelt het kamerlid. "Het gaat er niet om dat er boetes worden uitgedeeld, maar dat de sites eerlijke recensies laten zien en dat consumenten niet bedonderd worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gerommel met recensies op Thuisbezorgd: slechte regelmatig verwijderd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van