Ga naar de inhoud
Extreem weer

Minister van Nieuwenhuizen wil meer geld voor aanpak wateroverlast

De investeringen moeten ons land beter bestand maken tegen extreem weer. Beeld © ANP

Er is meer geld nodig om wateroverlast in Nederland te voorkomen. Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil ons land robuust maken tegen extreme regenbuien of langdurige droogte. Dat kan bijvoorbeeld door nieuwe stadsparken of door de aanleg van een stadsbeek.

Dat voorstel doet de minister vandaag in de Tweede Kamer. "We moeten snel extra stappen zetten om onze straten, tuinen, steden en ook de landelijke omgeving anders in te richten", vertelt Van Nieuwenhuizen. "Alleen zo kunnen we ons goed voorbereiden op de gevolgen die de extremere weersomstandigheden hebben op onze leefomgeving."

Je
Lees ook:
Je woning en tuin klimaatklaar maken: zo doe je dat (en dit kost het)

Van Nieuwenhuizen wil de Waterwet aanpassen zodat er meer geld beschikbaar komt voor de aanpak van wateroverlast. "Met een gewijzigde Waterwet kunnen we straks met geld uit het Deltafonds meer gaan investeren om Nederland te beschermen tegen weersextremen."

Deltafonds

De circa 1 miljard euro die jaarlijks in dat fonds beschikbaar is, kan alleen worden geïnvesteerd in kustbescherming, hoogwaterbescherming in het rivierengebied en in zoetwatervoorziening. Als de wetswijziging door de Tweede Kamer wordt aangenomen, kan geld uit het fonds vanaf volgend jaar ook worden ingezet voor klimaatadaptieprojecten.

Frans
Lees ook:
Frans Timmermans: 1 biljoen euro voor klimaat is pas het begin

Groen in de buurt

Het ministerie hoopt dat gemeenten en provincies zelf al met klimaatadaptieprojecten beginnen. Zo kunnen parken en groenstroken water al op een natuurlijke manier opvangen. Daardoor hoeven hoosbuien hele buurten niet meer onder water te zetten.

Artikel gaat verder onder de video. 

Vorige zomer zorgde noodweer nog voor gigantische wateroverlast in Hilversum

01:01
Heftige regenbuien zorgden toen voor ondergelopen straten en kelders. In sommige gevallen leverde het zelfs gevaarlijke situaties op.

Het ministerie heeft daarom al vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor vijf regionale projecten. Het gaat om pilotprojecten van de gemeenten Eindhoven, Horst aan de Maas, Dordrecht, Enschede en de provincie Gelderland.

Nieuw stadspark

Zo wordt er in Dordrecht een nieuw stadspark aangelegd dat als klimaatbuffer moet gaan dienen. Daardoor moeten omliggende wijken bij extreme regenval minder last krijgen van wateroverlast. In tijden van droogte vangt het park hitte op.

In Enschede zal een stadsbeek worden aangelegd, die ervoor moet zorgen dat lagergelegen wijken niet meer zullen overstromen bij extreme langdurige regen.  

Eind 2018 heeft het kabinet al beloofd om de komende jaren 600 miljoen euro vrij te maken voor klimaatadaptie.

Waterplanten
Lees ook:
Waterplanten en warmtewisselaars: 'klimaatondernemers' zien gouden toekomst
Nieuwkomer
Lees ook:
Nieuwkomer Samsom in Brussel: 'Ik wil nog steeds de planeet redden'