Ga naar de inhoud
'Idiote oproep'

Woede om actie: 'Weiger vaccin tijdens zwangerschap, krijg een blender'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Ongeloof en woede om een bizarre actie waarbij 100 aanstaande moeders gezocht worden die zich bewust niet laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Als ze meedoen, kunnen ze een blender krijgen. "Wat een idiote oproep", zegt de SP. "De gezondheid van je kind in de waagschaal om een f*kking blender te kunnen winnen."

De actie is een samenwerking van Eva van Zeeland, ook wel 'Miss Natural Lifestyle', (naar eigen zeggen een vruchtbaarheidscoach) en Versapers. Zij zijn een campagne gestart om 100 aanstaande moeders 'te motiveren om geen vaccinatie tijdens de zwangerschap te nemen'. "Ik wil dat mensen zelf onderzoek gaan doen naar vaccins", zegt Van Zeeland.

Blender

Aanstaande moeders die hun kind niet vaccineren, kunnen daarmee een blender van Versapers krijgen ter waarde van 399,- euro. Ze moeten zich aanmelden en inschrijfkosten à 8,50 euro betalen, waarna ze tijdens de Gezondheidsbeurs een blender naar keuze kunnen ophalen. "De blender is een ludieke actie, want met een blender kun je je immuunsysteem van binnenuit verbeteren", zegt Van Zeeland.

De moeders moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de datum waarop ze uitgerekend zijn om te bevallen vóór 1 augustus 2020 zijn, moet de partner zijn ingelicht over het besluit om niet te vaccineren en moet de deelneemster er rekening mee houden dat ze worden 'blootgesteld aan de vele negatieve commentaren van pro-vaxxers'. 

'Levensgevaarlijk'

De actie leidt tot veel verbazing en woede. "Levensgevaarlijk", schrijft een twitteraar. "Hou hiermee op", schrijft de ander. Anderen noemen het 'misdadig'.

SP-Kamerlid Maarten Hijink noemt het een 'idiote oproep'. Hij kondigt aan om staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, te vragen of hij in kan grijpen.

Fantasieverhalen

"Suggereren dat je geen vaccin nodig hebt als je smoothies drinkt, is onzinnig", reageert Blokhuis. "Elk jaar worden zo'n 170 baby's met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Deze ziekte kan echt gevaarlijk zijn."

"Gebruik je gezonde verstand en praat erover met je verloskundige of huisarts als je vragen hebt over vaccineren. Zij zullen dit soort fantasieverhalen snel doorprikken met echte deskundigheid", zegt Blokhuis.

Ook Groningse kinderarts Jan Peter Rake vindt het een 'absurde actie': "Op onze IC liggen kinderen dood te gaan door ziekten die door vaccinatie hadden kunnen worden voorkomen. Jullie spelen met kinderlevens door dit soort absurde acties!", schrijft hij op Twitter. 

Kamervragen

D66 en de PvdA hebben aangekondigd dat ze Kamervragen gaan stellen over de actie. Het RIVM gaat een melding maken bij de inspectie voor Gezondheid en Jeugd.

Autisme, schadelijke stoffen? Feiten en fabels over vaccineren

03:01
Bekijk hier de video met alle feiten en fabels over vaccineren.

EditieNL sprak met 'Miss Natural Lifestyle' Eva van Zeeland en Joost Duisterwinkel van Versapers. Hun reactie zie je in de video hieronder.

Bekijk hier de video:

03:25
Oproep
Lees ook:
Oproep aan zwangeren: 'Haal kinkhoestvaccin voor veiligheid baby'