Ga naar de inhoud
Beperkt IQ

Dit is Giërmo B., verdachte van moord Derk Wiersum: 'Beïnvloedbaar en beperkt IQ'

Derk Wiersum

Voor het eerst moet er vandaag iemand voor de rechter verschijnen voor de moord op advocaat Derk Wiersum. Giërmo B. uit Almere wordt verdacht van 'moord in vereniging' en heling van bestelauto's. Het gaat om een voorbereidende zitting. Vijf vragen en antwoorden over de zaak.

Wie is Giërmo B.?

Het is niet voor het eerst dat de 36-jarige B. een rechtbank vanbinnen ziet. In 2013 stond hij terecht voor twee overvallen die hij en een kameraad een jaar eerder hadden gepleegd op Willie het Verfboertje in Woudenberg en op een echtpaar in Tienhoven. Zijn toenmalige advocaat omschreef B. destijds als een 'beïnvloedbare man met een beperkt IQ'.

De rechtbank Utrecht veroordeelde ze tot zes en zeven jaar. Beiden gingen in hoger beroep. Dat leverde ze eind 2013 zeven jaar cel op. In Nederland zitten veroordeelden doorgaans slechts twee derde van hun celstraf uit, waarna ze weer vrijkomen.

Begin oktober werd B. door een arrestatieteam opgepakt voor de moord op Wiersum.

Waar wordt hij van verdacht?

B. wordt verdacht van het medeplegen van de moord op advocaat Derk Wiersum. Of hij degene is die de trekker heeft overgehaald, kan het Openbaar Ministerie (nog) niet zeggen. 

B. wordt verdacht van moord in vereniging, dat wil zeggen dat hij en meer mensen van deze moord worden verdacht. Hij staat ook terecht voor heling van bestelauto's, mogelijk is een daarvan als vluchtauto gebruikt.

Reconstructie: uitgebreid politieonderzoek leidde tot de aanhouding van de verdachte

02:27
Derk Wiersum werd op 18 september vermoord op straat in Amsterdam. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de zaak rond Ridouan Taghi.

Is hij de enige verdachte die vastzit in de zaak?

Nee, naar verluidt zit ook een neef van de vorige maand in Dubai gearresteerde Ridouan Taghi vast voor de dood van Wiersum. Ook zijn precieze rol bij de moord is nog onduidelijk.

'Ridouan
Lees ook:
'Ridouan Taghi hield zich schuil op luxe palmeiland'

Wat staat er vandaag te gebeuren?

Deze zogenoemde pro-formazitting is in De Bunker, een zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam Nieuw-West. Het gaat om een voorbereidende zitting, daarin wordt onder meer gekeken naar de voorlopige hechtenis van B.

B. zal waarschijnlijk bij de zitting aanwezig zijn, zegt zijn advocaat Tjalling van der Goot. Of hij de feiten waarvan hij wordt verdacht bekent of ontkent, kan Van der Goot niet zeggen.

Wanneer de zaak inhoudelijk dient is nog onduidelijk.

Wat is de rol van Ridouan Taghi in deze zaak?

Derk Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het grote liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is.

Naar de 42-jarige Taghi wordt gewezen als opdrachtgever voor de schokkende moord op Wiersum.

Taghi werd op 16 december opgepakt in Dubai, dat land stuurde hem binnen enkele dagen als ongewenst vreemdeling naar Nederland. De volgende inleidende zitting van Marengo staat eind februari op de agenda.

Advocaat
Lees ook:
Advocaat Taghi maakt bezwaar tegen anonimiteit advocaten kroongetuige