Stijging 20 procent

Aantal voetgangers op snelweg neemt toe: 'Levensgevaarlijk'

14 januari 2020 14:15 Aangepast: 14 januari 2020 14:37
26 december 2019 bij Eindhoven Beeld © Rijkswaterstaat

De gekste dingen komen ze tegen, de inspecteurs van Rijkswaterstaat. Wandelaars, fietsers, mensen in invalidevoertuigen of scootmobielen – en allemaal op de snelweg. Vorig jaar kwamen er 3874 meldingen binnen van zogeheten snelweglopers, een stijging van meer dan 20 procent ten opzichte van 2018.

Volgens Rijkswaterstaat-woordvoerder Diederik Fleuren moeten mensen zich realiseren dat het levensgevaarlijk is. "Door de hoge snelheid van het verkeer en de slechte zichtbaarheid van mensen langs de snelweg moet je het gewoon echt niet doen. In geval van nood moet een weggebruiker te allen tijde een veilige plek achter de vangrail zoeken en daar wachten op hulp. Ga niet zelf lopen." 

Veel mensen zonder brandstof 

Het is in veel gevallen niet duidelijk waarom mensen op de snelweg gaan lopen.  De weginspecteurs van Rijkswaterstaat denken wel  overeenkomsten te zien. Het gaat vaak om:   

  • mensen die zonder benzine staan en op zoek zijn naar een tankstation
  • lifters
  • verwarde mensen
  • dronken mensen
  • voetgangers/fietsers die door hun navigatiesysteem naar de snelweg zijn geleid
  • chauffeurs die op de vluchtstrook parkeren om een aan de snelweg gelegen supermarkt te bezoeken

Als de verkeersleiders in de verkeerscentrale zien dat iemand op de snelweg loopt of als er een melding binnenkomt, dan wordt er snel een inspecteur in de bekende gele Rijkswaterstaatauto naar de locatie gestuurd. 

Aanpassen wegsignalering

Verder wordt meteen de politie ingeschakeld. Fleuren: "Mocht het nodig zijn, dan wordt een tijdelijke snelheidsbeperking gehanteerd of wordt een rood kruis geactiveerd op de matrixborden. Daarom is het voor weggebruikers ook belangrijk om daar op te blijven letten."

Rijkswaterstaat komt de loper na een melding niet altijd tegen: in sommige gevallen heeft de persoon inmiddels de snelweg verlaten. Ook kan het gaan om een valse melding. 

Aantal snelweglopers neemt toe
2013 1400
2014 1402
2015 1684
2016 2150
2017 2683
2018 3177 
2019 3874

Betere registratie 

De stijging van het aantal meldingen door de jaren heen is voor een deel te verklaren door een betere registratie in het meldingssysteem. Ook wordt Rijkswaterstaat steeds beter gevonden via sociale media.  

De meeste meldingen van snelweglopers kwamen binnen op een stuk snelweg van de A2 tussen Nederweert en Valkenswaard in Brabant. Volgens een analyse van LocalFocus op basis van de cijfers van Rijkswaterstaat zijn er op dit traject van 24 kilometer in vijf jaar tijd driehonderd meldingen geweest van snelweglopers. Dat is er gemiddeld ruim één per week.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lopen langs de snelweg: 'Mensen hebben geen idee hoe groot het risico is'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore