Privésituatie NikkieTutorials

Chantage rond coming-out komt vaker voor: 'Wie dit doet, verdient plekje in de hel'

14 januari 2020 13:34 Aangepast: 14 januari 2020 20:51
Beeld © YouTube NikkieTutorials

Haar hele leven lang liep YouTube-ster Nikkie de Jager (25), beter bekend als NikkieTutorials, rond met een geheim van zeer persoonlijke aard. Gisteravond besloot ze, naar eigen zeggen vanwege chantage, de wereld te vertellen dat ze transgender is. "Mensen wilden haar 'shamen', maar ze is hier heel krachtig mee omgegaan."

Gisteravond deed ze voor meer dan 12 miljoen volgers in een 17 minuten durende video uitgebreid uit de doeken dat zij transgender is en geboren werd in het verkeerde lichaam. In de video zegt Nikkie gechanteerd en afgeperst te zijn en dat dat de reden is dat ze nu haar verhaal doet.

Middelvinger

"Ik ben gechanteerd door mensen die mijn verhaal naar de media wilden lekken", vertelt Nikkie. "In het begin was het beangstigend om erachter te komen dat er mensen zijn die zo kwaadaardig zijn dat ze geen respect hebben voor iemands ware identiteit."

Ze vervolgt: "Het is gemeen en grof en ik weet dat jullie dit nu kijken. Ze zeiden dat ze het wilden lekken omdat ze vonden dat ik loog, dat ik mijn waarheid niet wilde vertellen en dat ik te bang zou zijn om te laten zien wie ik daadwerkelijk ben. Ik ben niet bang. Tegen de mensen die me probeerden te chanteren en dachten dat ze mijn leven daarmee overhoop konden gooien: deze is voor jullie." En vervolgens steekt ze haar middelvinger op.

Helpwanted.nl helpt jongeren en ouders die slachtoffer zijn van misbruik via internet. Volgens woordvoerder Simone Belt komen er geregeld meldingen binnen over vergelijkbare zaken: bijvoorbeeld van mensen die afgeperst worden, omdat ze nog niet uit de kast zijn gekomen.

Nikkie heel krachtig

"Elke vorm van afpersing is anders. In dit geval gaat het natuurlijk om een publiek figuur. Ik denk dat de manier waarop Nikkie dit naar buiten heeft gebracht, laat zien dat ze er heel krachtig is uitgekomen. Ze zegt eigenlijk: ik laat me niet afpersen", zegt Belt tegen RTL Nieuws.

"Het is ongelooflijk naar wat Nikkie is overkomen. Ze moet er enorm mee gezeten hebben. Als je moet doen wat de afperser jou vertelt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'We love you, mama Tutorials': coming-out Nikkie de Jager wereldnieuws

Er zijn twee type afpersers. Mensen die het voor het geld doen, en mensen die het doen omdat ze een sterke drang voelen om mensen zwart te maken.

Geen contact

Volgens Belt zijn er zaken bekend van mensen die via datingapp Grindr worden gechanteerd. "Slachtoffers zijn mensen die niet uit de kast zijn, maar die zich nog aan het oriënteren zijn. Of mensen die online wel uit de kast zijn, maar het niet willen bekendmaken in hun directe omgeving." Afpersers vragen geld, of in sommige gevallen zelfs om seksuele handelingen.

Helpwanted adviseert mensen om niet in te gaan op wat een afperser vraagt. "Want je hebt nooit de garantie dat het niet alsnog uitlekt, ook niet als je geld hebt betaald. Je moet zoveel mogelijk het contact verbreken, want afpersers willen juist contact om je onder druk te kunnen zetten."

Maatschappelijk probleem

Iemand die geld eist, heeft volgens Belt niet als doel daadwerkelijk iemands geaardheid of transpersoon zijn wereldkundig te maken. "Want dan kunnen ze geen druk meer uitoefenen op je."

In het geval van Nikkie de Jager is het anders. "Iemand heeft iets kwaads in de zin, willen iemand 'shamen' en uit de kast dwingen." Volgens Belt is het een maatschappelijk probleem. "We zijn kennelijk nog steeds niet comfortabel met trans personen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NikkieTutorials overladen met positieve reacties na coming-out: 'Ik geniet enorm'

Sophie Schers van Transgender Netwerk Nederland prijst de manier waarop NikkieTutorials dit naar buiten heeft gebracht, maar is tegelijkertijd woest over het feit dat ze daar min of meer toe gedwongen is. "Ze heeft er zelf voor gekozen om haar transgender zijn privé te houden. Het is zo belangrijk dat trans personen zo'n moment zelf kiezen, dat niemand anders ze dwingt om dat te bepalen."

De woordvoerder benadrukt dat trans personen altijd het recht hebben 'om zichzelf te zijn'. "Het kan psychisch zwaar zijn om zoiets privé te houden. En dat er dan mensen zijn die je beschuldigen van liegen, en denken dat de wereld het recht heeft om dat te weten, dat is ongelooflijk schadelijk. Ze zeggen eigenlijk dat je bestaan een leugen is. Voor dit soort mensen die dit doen zou een speciaal plekje in de hel moeten zijn."

Niet schamen

Schers is trots op Nikkie en de manier waarop ze haar verhaal naar buiten heeft gebracht. "Haar boodschap is zo sterk. Mensen zouden zich er niet voor hoeven schamen, dat legt ze ook zelf uit in de video."

Wat moet je doen als als je dit overkomt? "Belangrijk is de mensen om je heen erover te informeren dat iemand je chanteert. Hou het niet bij jezelf, kijk of de chantage dusdanig ernstig is dat je er aangifte van wilt doen. Als iemand echt de intentie heeft om je te beschadigen, dan heeft aangifte doen altijd zin."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'We love you, mama Tutorials': coming-out Nikkie de Jager wereldnieuws

Chantage is strafbaar

Iemand bedreigen of chanteren is strafbaar. Daar kun je aangifte van doen, of in ieder geval alleen melding maken zodat de politie op de hoogte is. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (0900-8844) en vraag naar de afdeling Zeden.

Verzamel bewijs, zoals chatgesprekken, smsjes, mailtjes of appberichten waaruit blijkt dat iemand jou bedreigt of chanteert. Maak screenshots ervan en bewaar ze. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over degene die jou bedreigt of chanteert: naam, leeftijd, e-mailadres, woonplaats, nickname, social media profiel.

Bron: Helpwanted.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore