Afbetalen naar draagkracht

Amsterdam neemt schulden van jongeren over voor 'nieuwe start'

14 januari 2020 08:50 Aangepast: 14 januari 2020 11:17

De gemeente Amsterdam wil schulden van jongeren overnemen en die omzetten in een lening. De jongere betaalt de schuld aan de gemeente vervolgens naar draagkracht af.

Op deze manier probeert de gemeente voor elkaar te krijgen dat jongeren met schulden sneller van hun geldproblemen afkomen en aan hun toekomst kunnen werken. Als het ze lukt een baan of opleiding te krijgen, kan een bedrag van 750 euro worden kwijtgescholden.

Schulden veroorzaken stress

Schulden zorgen voor veel stress, zegt verantwoordelijk wethouder Marjolein Moorman, die jongeren daarom wil helpen 'een nieuwe start te maken'. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat 34 procent van de Amsterdammers tussen de 18 en 34 jaar schulden heeft. De bedragen lopen uiteen van een maand te laat een telefoonrekening betalen tot tienduizenden euro's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Van wantrouwen naar vertrouwen: Arnhem scheldt schulden kwijt

Project start in februari

Het project 'Jongeren schuldenvrije start' begint in februari. Een coach maakt samen met de betreffende jongere een plan op maat voor het vinden van een baan of opleiding.

Vervolgens onderhandelt de gemeentelijke Kredietbank met de schuldeisers over de schuldenlast en koopt de schulden van de jongeren af. Dan blijft er een lening over ter hoogte van het bedrag waarmee de schuld is afgekocht.

Hierdoor houden de jongeren één schuldeiser over en dat schept volgens verantwoordelijk wethouder Marjolein Moorman veel rust.

Jong en grote schulden: 'Er is geen stereotype, het kan iedereen overkomen'

Samantha is 27 en heeft 30.000 euro schuld. Toch schaamt ze zich er niet voor. Ze wil het onderwerp juist uit de taboesfeer halen.

750 euro voor schuldeisers

De gemeente betaalt vooraf eveneens 750 euro per traject aan schuldeisers. Zij stemmen nu vaak niet in met het treffen van een afbetalingsregeling, omdat ze volgens een gemeentewoordvoerder denken dat jongeren in de toekomst nog veel gaan verdienen. Het stadsbestuur wil het met dit bedrag aantrekkelijker maken voor ze om mee te werken aan het traject.

Amsterdam wil met dit nieuwe project in 2020 zo'n 150 jongeren een schuldenvrije start bieden. De kosten hiervoor zijn in het eerste jaar naar verwachting 350.000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore