Lager schoolniveau

'Vaker achterstand bij brugklassers, vooral door lerarentekort'

14 januari 2020 03:37 Aangepast: 14 januari 2020 10:55
Leerlingen op een middelbare school (archieffoto) Beeld © ANP

Middelbare scholen merken dat brugklassers vaker achterstanden hebben. Leerlingen moeten daardoor worden bijgespijkerd. De belangrijkste oorzaak: het aanhoudende lerarentekort.

Daarvoor waarschuwt de VO-raad in het AD. De sectororganisatie krijgt signalen dat het niveau van brugklassers snel achteruit gaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nijpend lerarentekort: 'Vier op de tien scholen in de problemen'

"Docenten zien dat lang niet alle leerlingen het niveau op de basisschool halen en veel moeten bijspijkeren", zegt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad. "Dat probleem neemt toe met het lerarentekort."

Lager niveau

Dat tekort blijft dus een groot probleem. Leerlingen hebben soms een heel schooljaar lang geen vaste leerkracht, en dat komt het niveau niet ten goede.

De middelbare scholen maken zich zorgen. Als de schade niet gerepareerd kan worden, moeten leerlingen naar een lager schoolniveau. Of ze worden direct in het eerste jaar al naar een lager niveau gezet. "Kinderen kunnen hun talenten daardoor niet benutten", zegt Rosenmöller.

Edward en Emiel ruilden hun baan in voor het onderwijs

Ruim 1000 zij-instromers staan nu voor het eerst voor de klas op de basisschool. Zij zijn een oplossing voor het lerarentekort.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore