Nuchtere alcoholist

Frits Wester over drankprobleem: 'Ik dronk echt veel te veel'

13 januari 2020 23:55 Aangepast: 14 januari 2020 03:13
Een emotionele Frits Wester omhelst Eva Jinek. Beeld © RTL

De telefoon van politiek commentator Frits Wester stond vandaag roodgloeiend. Hij werd overspoeld met 'lieve en bemoedigende' reacties op zijn terugkeer bij RTL Nieuws, vertelde hij vanavond bij Jinek op RTL 4. Wester is er enkele maanden tussenuit geweest om te werken aan zijn drankprobleem.

RTL en Frits Wester besloten op 20 september gezamenlijk om een rustpauze in te lassen. Dat gebeurde na de uitzending van 8 september waarbij niet alles ging zoals gepland. Wester kwam tijdens een livegesprek slecht uit zijn woorden.

"Uiteindelijk knal je een keer met je kop tegen de muur", zei Wester over dat moment bij Jinek. Het bewuste fragment heeft hij nooit teruggekeken.

'Morgen ga ik alles anders doen'

Wester dronk de laatste jaren alcohol 'als limonade'. "Je drinkt op borrels, na het zeilen, het is gezellig, en op een gegeven moment wordt het te veel."

"Eerst ontken je de problemen voor jezelf en tegen de buitenwereld: morgen ga ik alles anders doen. Maar alcohol wordt op gegeven moment de brandstof waar je op loopt. Dan is niet drinken het probleem, maar worden juist lange periodes zonder die brandstof het probleem."

Situatie onder controle

Wester zegt dat hij wel werd gewaarschuwd door zijn omgeving, maar de situatie aanvankelijk bagatelliseerde. "Ik dacht dat ik de situatie onder controle had."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frits Wester terug op Binnenhof: 'Alcoholprobleem erkennen was enorme bevrijding'

Wester dronk veel te veel, per dag wel zes of zeven glazen wijn en een derde liter wodka. In Zuid-Afrika zwoer hij alcohol af. "Die intentie is er wel, ook al is het makkelijk om nu te beloven dat ik nooit meer een glas wijn zal aanraken. Ik zal altijd een alcoholist blijven, maar wel een nuchtere alcoholist."

Gezondheidsproblemen

Vanaf morgen zal Frits rustig zijn werkzaamheden weer oppakken, te beginnen als verslaggever. Zijn terugkeer valt samen met de terugkeer van de Tweede Kamer na het kerstreces.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frits Wester na rustpauze terug bij RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore