Ga naar de inhoud
Bewonersbijeenkomst

'Worden badgasten geweerd?' Strandtenteigenaren vol vragen voor komst Formule 1

Er leven nog veel vragen bij bewoners en ondernemers in Zandvoort rondom de komst van de Formule 1 in mei. Zo bleek vanavond tijdens een drukbezochte informatieavond voor bewoners en ondernemers.

De bereikbaarheid van Zandvoort is een heikel punt. "Zandvoort blijft bereikbaar, alleen niet voor mensen met een auto of een motor", zo laat de organisatie weten. Bewoners krijgen een doorlaatbewijs. Strandgasten die normaal met de auto komen, worden in het weekend van het evenement 'uitgedaagd' met ander vervoer te komen.

"Ik raad iedereen aan om lekker met de fiets te komen. Bent u niet zo sportief, komt u met de e-bike", zegt Rob Langenberg van de DutchGP.

Strandtenten
Lees ook:
Strandtenten Zandvoort vrezen niet te profiteren van Formule 1

Strandtenteigenaren

Uit de hoek van een aanwezige groep strandtenteigenaren klinkt kritiek: "Wij willen als strandpachters mogen genieten van onze strandgasten", zegt een van hen. "Wij hebben vernomen dat de strandgasten geweerd worden in Zandvoort, en we zouden dat graag anders zien." 

Langenberg reageert: "De strandgasten zijn gewoon van harte welkom, alleen zonder auto."

Rondje Zandvoort: Dit gaat er allemaal veranderen:

05:05
Allard Kalff neemt je mee op het circuit.

De organisatie verwacht in het raceweekend iedere dag ruim 100.000 mensen rondom het evenement, de parkeercapaciteit in Zandvoort is bijna 7000 plaatsen. De organisatie hoopt dat 20.000 bezoekers te voet naar het evenement zullen komen, 35.000 mensen met de trein en 31.500 mensen met de fiets. "Bedrijven met eigen parkeerplekken krijgen het aantal doorlaatbewijzen voor het aantal parkeerplekken in beheer", zo laat de organisatie desgevraagd weten.

Side-events

Het is niet alleen gemor, er klinkt ook trots vanavond onder de bewoners van Zandvoort: "We moeten nu in vergelijking met vroeger dik gaan betalen, dus dat doen we maar niet. We kijken wel via de tv", zegt een van hen. "Maar het hele evenement is fantastisch voor Zandvoort. Ik hoop vooral dat de gasten die we krijgen voor een goed tarief kunnen overnachten."

Onboard:
Lees ook:
Onboard: Zo komt een rondje Zandvoort er uit te zien in 2020

35 dagen vooraf aan het evenement begint een programma met activiteiten. Wethouder Ellen Verheij (VVD): "Het is niet elke dag groot feest, maar je gaat wel merken en voelen dat iets staat te gebeuren."

Verbouwing circuit

Volgens de directeur van het circuit, Robert van Overdijk, loopt de verbouwing van het circuit op schema. "Onze planning gaan we ruimschoots halen. We gaan het circuit eind februari in gebruik nemen."