Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Echt bezopen'

Waarom appen met een houder zo gevaarlijk is

13 januari 2020 16:44 Aangepast: 13 januari 2020 19:18
Appen achter het stuur: doe het niet. Beeld © Getty Images

Is appen in de auto met je telefoon in een houder toegestaan? Ja. Is het verstandig? Absoluut niet.

Appen met een telefoon in een houder is voor een automobilist net zo gevaarlijk als appen met een telefoon in je hand. Dat komt volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) omdat automobilisten met een houder net zo lang op hun telefoon kijken als bestuurders met de telefoon in de hand.

Op het scherm kijken

En dat terwijl ze váker op hun telefoon kijken als die in een houder zit. Dus bij elkaar opgeteld kijken die automobilisten dus zelfs langer op hun scherm, dan appers zonder houder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ook appen met telefoon in houder levensgevaarlijk'

Uit het onderzoek blijkt verder dat wanneer je appt tijdens het autorijden je snelheid veel meer wisselt, dan wanneer je dat niet doet. Daarnaast slingeren appende automobilisten meer, terwijl ze minder lang in hun spiegels kijken. 

'Echt bezopen'

De Vereniging Verkeersslachtoffers is geschrokken. Niet zo zeer van het onderzoek, 'dat hadden we vorige week ook kunnen vertellen', maar wel dat het toegestaan is om met een houder te appen.

"Wij vinden het echt bezopen", zegt de vereniging tegen RTL Nieuws. In de Nederlandse wet (Artikel 61a van RVV 1990) staat dat je tijdens het autorijden geen telefoon mag vasthouden. Maar met je toestel bezig zijn terwijl die in een houder zit, mag dus wel.

"Autorijden is gewoon honderd procent autorijden, en niet iets anders doen. Niet bezig zijn met een appje sturen", stelt Vereniging Verkeersslachtoffers. "Zo'n berichtje hangt toch niet van die 5 minuten af? Je leven wel." De vereniging pleit er voor om alle afleiding achter het stuur te verbieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met indringend nummer wil rapper Snelle telefoongebruik op fiets tegengaan

Veilig Verkeer Nederland ziet daarentegen niets in een totaalverbod. "Het gaat ons vooral om wat mensen zelf doen: je kan alles wel bij wet verbieden. Een boterham eten, een ruit schoonmaken tijdens het autorijden: je kan wel honderd dingen opnoemen die je kan verbieden. Het is gewoon onhandig gedrag. De kunst is om het uit je hoofd te laten."

Een woordvoerder van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat had eerder al laten weten dat je telefoon gebruiken om te navigeren sowieso moet kunnen: "Dat is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming."

Simulator bewijst: ook appen in telefoonhouder levensgevaarlijk

Verslaggever Jeroen Wetzels nam de proef op de som, maar kwam er niet geheel zonder kleerscheuren vanaf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore