Al langer beveiligd

Fruitbedrijf mogelijk doelwit van handgranaat Kerkdriel: 'Dit komt niet uit de lucht vallen'

13 januari 2020 14:15 Aangepast: 13 januari 2020 16:04
De handgranaat die werd gevonden door een krantenbezorgster.

De op scherp staande handgranaat voor een appartementencomplex in Kerkdriel is mogelijk bedoeld voor de zoon van een van de eigenaren van een lokaal fruitbedrijf. De onderneming, Fruitbedrijf De Groot, wordt al langere tijd bedreigd door drugssmokkelaars die gebruikmaken van hun transportroutes. "Het is wel serieus", zegt de advocaat tegen RTL Nieuws.

De politie onderzoekt nog tegen wie de actie vanochtend was gericht. Aanvankelijk werd aangenomen dat de handgranaat was bedoeld voor burgemeester Henny van Kooten, die ook in het appartementencomplex woont.

Maar in de loop van de ochtend werd duidelijk dat het ook wel eens tegen de zoon van het fruitbedrijf De Groot gericht kon zijn. Er werd graffiti met het huisnummer van de zoon aangetroffen op een muur in de buurt van de handgranaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krantenbezorger Diana vond handgranaat Kerkdriel: 'Dacht dat het een tennisbal was'

Ladingen drugs

Het fruitbedrijf had al verschillende ladingen drugs ontdekt in ladingen fruit uit Zuid-Amerika. Criminelen smokkelden zo drugs naar Nederland. Bij elke ontdekking lopen die criminelen miljoenen euro's mis. Sinds enige maanden zou hun woede zich richten op het fruitbedrijf.

De politie wil niet speculeren over wie het doelwit is van de handgranaat. "Tegen wie is actie gericht, van wie is 'ie afkomstig, het staat allemaal absoluut niet vast", zegt een politiewoordvoerder. "Over alle andere onderzoeksrichtingen kunnen we geen mededelingen doen. De geruchten die de ronde doen onderzoeken we."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handgranaat voor woning burgemeester Maasdriel, tientallen huizen ontruimd

Eigen beveiligingsbedrijf

Maar advocaat van fruitbedrijf De Groot, Taco van der Dussen, zegt tegen RTL Nieuws dit niet lichtzinnig op te vatten. "Het is wel serieus. We weten nog geen details, maar sluiten niet uit dat het tegen ons is gericht. We halen mensen weer bij elkaar. Het eigen beveiligingsbedrijf, dat al maanden actief is, wordt geïntensiveerd. Dit komt niet uit de lucht vallen. Het is een hele vervelende situatie en heel naar voor de familie. We stellen ons zeer terughoudend op."

Burgemeester Henny van Kooten, van wie aanvankelijk werd gezegd dat hij het doelwit was van de handgranaat, zegt daarover: "De fruithandelaar wordt niet uitgesloten. Ik word op dit moment niet bedreigd. Maar heb in het verleden wel eerdere bedreigingen gehad. Op dit moment word ik niet beveiligd, en ik hoop het niet mee te maken. Maar ik sluit het niet uit."

Veel drugsoverlast

Volgens de burgemeester is het in elk geval nooit saai in Kerkdriel. "Drugsoverlast speelt heel veel, maar misschien ook omdat we er zo bovenop zitten. Het is heel bizar en ingrijpend. Je leest wel dat dit in hoofdsteden gebeurt, maar niet zo dichtbij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handgranaat bij wooncomplex burgemeester Maasdriel, mogelijk ander doelwit

Een medewerker van de EOD bij de handgranaat. Een medewerker van de EOD bij de handgranaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore