Filipijnen

Gaaf, een vulkaanuitbarsting, dacht Arjen, en toen moest hij vluchten

13 januari 2020 14:13 Aangepast: 13 januari 2020 15:50
Beeld © EPA / Facebook

Het stond al heel lang op zijn wensenlijstje: een keer een vulkaanuitbarsting van dichtbij zien. De 35-jarige Arjen Loonstra heeft het geweten: gisteren was hij zó dicht bij de uitbarsting van de vulkaan Taal op de Filipijnen, dat hij halsoverkop moest vluchten.

Gisteren, rond 15.00 uur, ontvangt de redactie van RTL Nieuws een opvallend bericht vanuit de Filipijnen. "Het is echt een hel hier", schrijft ene Arjen Loonstra in een bericht. 

Om de paar minuten een aardbeving

De Nederlander verstuurt dat bericht vanuit zijn huis in Poblacion, op minder dan 10 kilometer afstand van de vulkaan Taal, en is lichtelijk in paniek. De vulkaan die hij vanuit zijn huis kan zien, is plotseling in alle hevigheid losgebarsten: bomen vallen om en de straten worden bedekt met een dikke aslaag. Om de paar minuten volgt een aardbeving. Arjen kan even geen kant op.

Inmiddels zit Arjen in de stad Calamba, tien kilometer noordelijker. Hij blikt terug op een aantal angstige uren.

Het uitzicht vanuit het huis van Arjen. Aanvankelijk zag hij weinig gevaar. Het uitzicht vanuit het huis van Arjen. Aanvankelijk zag hij weinig gevaar.

'Gaaf, dit heb ik altijd eens willen zien!'

"Er leek eerst niks aan de hand", vertelt de Fries, nu via de telefoon, veilig vanuit een hotel. "Iets voor acht uur 's ochtends Nederlandse tijd begon er rook uit de vulkaan te komen. Toen zijn we op het dak gaan staan. Ik dacht: wauw, gaaf! Dit heb ik altijd al eens willen zien! Ik heb orkanen en aardbevingen meegemaakt, maar dit nog niet."

Enthousiast maakt Arjen voor zijn familie wat mooie foto's en filmpjes, voorzien van commentaar in het Nederlandse en Fries.

Arjen woont al jaren in het gebied. Zijn Filipijnse vrouw heeft boottochtjes georganiseerd naar de vulkaan, een toeristische attractie. "Sommige mensen wandelen naar de rand van het vulkaan. In het water van de krater kun je een eitje bakken, zo heet is het."

'Ik dacht: het zal wel'

Terwijl hij op het dak filmpjes staat te maken, krijgt hij het opeens toch benauwd. De stroom valt uit en er begint as uit de lucht te vallen. Is dit wel goed? "Het zal wel", denkt hij.

Een Nederlandse vriendin, nota bene, waarschuwt hem voor de gevaren. Zij is aardrijkskundeleraar en adviseert hem snel alle ramen en deuren dicht te doen omdat de as extreem giftig kan zijn.

In Tagaytay beschermen ze zich tegen de asregen. In Tagaytay beschermen ze zich tegen de asregen.

'We waren best wel in paniek'

En dan komen eindelijk de berichten van de autoriteiten. Er worden mensen geëvacueerd. Dan moet ook Arjan snel handelen. "Dat was wel een moment dat ik dacht: ik weet niet of dit goed gaat komen. Wij waren best wel in paniek, we wisten niet wat we moesten doen." Samen met zijn Filipijnse vrouw, hond en kat, krijgt hij uiteindelijk een lift. "De hele rit was best wel angstig, overal vielen bomen om door het gewicht van de as."

Arjan is er goed vanaf gekomen. Hoe zijn huis erbij ligt, weet hij niet. Poblacion, de plaats waar hij woont, valt in het evacuatiegebied van 14 kilometer rond de vulkaan. Toen hij vertrok, stond hij tot zijn enkels in de as. "In de dorpen Laurel en Agoncillo, daar zijn doden gevallen. Er is een brug ingestort door een aardbeving."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevaarlijke vulkaan Filipijnen uitgebarsten: 'Stenen en as vielen uit de lucht'

De Nederlander vertelt dat vooraf veel aanwijzingen waren dat er iets stond te gebeuren. In het meer rond de vulkaan was al enorme vissterfte. Ook waren steeds meer aardbevingen. De overheid reageerde veel te laat met de evacuaties, stelt hij.

Het moeilijkste moment, zegt Arjan, was dat hij niet wist waar hij aan toe was. "Van een wish-list-moment naar de hel", vat de Fries alles samen. "Ik ben blij dat ik het heb overleefd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore