Buiten levensgevaar

Nederlands meisje (9) viel uit skilift Winterberg: beugel was niet dicht

13 januari 2020 13:00 Aangepast: 13 januari 2020 15:12
Archieffoto van een skilift in Winterberg Beeld © EPA

Het ongeluk waarbij een Nederlandse meisje (9) gisteren zwaar gewond raakte omdat ze uit een skilift viel in het Duitse Winterberg, gebeurde kort nadat ze met haar vader was ingestapt. "Toen ze de beugel wilden sluiten, is ze eruit gegleden. Haar vader heeft nog geprobeerd haar vast te houden, maar hij moest zijn dochter na een paar meter loslaten."

Dat zegt de Duitse politie tegen RTL Nieuws. Het meisje ligt nog in het ziekenhuis, maar is niet in levensgevaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader ziet dochtertje (9) uit skilift vallen, meisje zwaargewond

De Duitse politie gaat niet uit van een technisch mankement aan de lift. "Het is waarschijnlijk een menselijke fout geweest."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een kind uit een skilift is gevallen. Eind vorig jaar viel een 12-jarige Nederlandse jongen uit een skilift in het Oostenrijkse Sölden. Hij werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn verwondingen waren gelukkig niet levensbedreigend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands kind gewond na val uit stoeltjeslift in Oostenrijk

In 2016 dreigde een Russisch meisje (5) uit een lift te vallen. Ze gleed onder de beugel door van een skilift in Kaprun. Haar skilerares kon haar nog bij haar arm grijpen, maar het lukte niet om het kind terug omhoog te trekken.

Opgevangen door skiërs

Uiteindelijk schoot een Nederlandse skiër te hulp. Hij en een andere skiër gingen onder de stil gezette lift staan, en wisten het meisje op te vangen. Ze raakte slechts lichtgewond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meisje (6) zwaargewond na val van 9 meter uit skilift

En in 2018 viel een 6-jarig meisje uit een skilift in Duitsland. Zij maakte een val van 9 meter en raakte zwaargewond.

Extra beugel of stang

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) gebeurt het 'een paar keer per jaar' dat een kind uit de skilift valt. "Skigebieden zijn er ook mee bezig om dit te voorkomen, door de liften veiliger te maken. Bijvoorbeeld door een extra beugel of stang toe te voegen om te voorkomen dat kinderen er onderdoor glijden."

Maar niet alle liften zijn daarmee uitgerust. "In de meeste skigebieden die zich echt richten op gezinnen, zie je dat er meer gedaan wordt. Maar ook als ouder of begeleider is er een aantal zaken waar je op kunt letten als je met een kind in een skilift stapt."

Met een kind in de skilift? Hier moet je op letten:

  • Kom je voor de eerste keer bij de stoeltjeslift? Leg dan aan het kind uit hoe het in de lift moet stappen en wat er precies gaat gebeuren. Vergeet niet dat ze nog niet weten wat er gaat gebeuren en dat alles nieuw is.
  • De eerste keren is het verstandig om de stokken van het kind over te nemen, zodat die niet in de weg zitten
  • Let bij het instappen goed op dat het kindje goed achterin de stoel gaat zitten. Zorg dat kinderen met hun billen tegen de rugleuning aan gaan zitten. Zo voorkom je dat ze te dicht bij de rand komen en dat ze uit de lift glijden. Een beetje hulp kan soms geen kwaad.
  • Hou je skistok voor het kind totdat de beugel naar beneden is
  • Zorg ook dat de beugel niet te snel naar beneden gaat en zorg dat de benen en armen van het kind niet bekneld raken
  • Zorg dat het kind tijdens de rit blijft zitten. Voorkom dat kinderen, terwijl ze in de lift zitten, achterom gaan kijken. In dat geval draaien de heupen gevaarlijk dicht naar de rand van de lift. Vertel kinderen dat zolang ze in de lift zitten ze voor zich uit kijken.
  • Voor het eerst met de lift betekent ook voor het eerst uitstappen. Belangrijk dat de kinderen boven hun ski’s iets omhoog houden om te voorkomen dat de punten van de ski’s in de sneeuw blijven steken.

Bron: nskiv.nl / sneeuwsportleraren.nl

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shirley is bang voor de skilift: 'Je hebt er geen controle over'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore