Kerkdriel

Handgranaat bij wooncomplex burgemeester Maasdriel, mogelijk ander doelwit

13 januari 2020 11:24 Aangepast: 13 januari 2020 11:44
De brandweer heeft zich bij het gebouw verzameld. Beeld © Meesters Multi Media

De Explosieven - en Opruimingsdienst Defensie EOD heeft vanmorgen een handgranaat in het Gelderse Kerkdriel onschadelijk gemaakt. De granaat lag bij een appartementencomplex aan het Gasthuisplein, waar ook burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel woont. Mogelijk gaat het om een ander doelwit.

Ruim dertig bewoners van het complex moesten in alle vroegte hun huizen verlaten wegens de vondst van de handgranaat.

Drugspanden

Van Kooten sluit niet uit dat de handgranaat te maken heeft met lopende drugszaken in zijn gemeente. Het zou een waarschuwing aan zijn adres kunnen zijn. Hij spreekt van 'verruwing van de maatschappij' en noemt het 'triest dat zoiets gebeurt'.

Van Kooten heeft meermalen drugspanden in zijn gemeente laten sluiten. Ook zijn op enkele campings en recreatieparken drugslaboratoria gevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handgranaat voor woning burgemeester Maasdriel, tientallen huizen ontruimd

Ander doelwit

Toch is het niet zeker of de burgemeester het doelwit is. Ook de zoon van de eigenaar van een fruitbedrijf woont in het appartementencomplex. Volgens het Brabants Dagblad wordt dat bedrijf al geruime tijd bedreigd door criminelen die grote partijen drugs vanuit Zuid-Amerika naar Europa vervoeren. Zij maken gebruik van de transportroutes van het bedrijf.

Al verschillende keren zijn er partijen drugs tussen het fruit gevonden. De criminelen lopen door dat soort vondsten miljoenen euro's mis. Het bedrijf wil niet reageren op de berichtgeving.

Krantenbezorger

De politie kan vanmorgen nog niets zeggen over de reden waarom er een handgranaat bij het gebouw is gelegd. Dat moet volgens een woordvoerster uit onderzoek blijken. De omgeving van het complex blijft maandagmorgen wegens het onderzoek nog afgesloten, hoewel het gevaar is geweken. De bewoners, die opgevangen zijn in het gemeentehuis, mogen in de loop van de ochtend terug naar huis.

Een krantenbezorgster belde vanochtend vroeg naar noodnummer 112, toen zij het projectiel voor het appartementencomplex zag liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeel fruitimporteur doodsbang na blunder justitie in drugszaak

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore