Weer aan het werk

Frits Wester terug op Binnenhof: 'Alcoholprobleem erkennen was enorme bevrijding'

13 januari 2020 13:13 Aangepast: 13 januari 2020 20:01
Beeld © RTL Nieuws

Frits Wester (57) is weer terug op het Binnenhof nadat hij zich voor zijn alcoholprobleem heeft laten behandelen. "Ik heb geen enkele drang meer om te drinken", zegt hij.

De politiek commentator van RTL Nieuws vertelt hoe het met hem gaat en wat hij de komende tijd gaat doen. En vanavond schuift hij bij Jinek aan op RTL4 om eenmalig zijn verhaal te doen.

Frits, waar was je de afgelopen maanden?

"Met hulp en bemiddeling van RTL ben ik halverwege september naar Zuid-Afrika gegaan om daar in een kliniek aan mijn herstel te werken. Ik heb daar zes weken intern gezeten om me voor mijn alcoholverslaving te laten behandelen. In het begin denk je: in welke film ben ik nu toch terechtgekomen? Het is daar zoals je dat kent in films. Je voert veel groeps- en individuele gesprekken."

Wester vervolgt: "In de kliniek zaten mensen met de meest uiteenlopende verslavingen en achtergronden. Sommige mensen vertelden echt heel extreme verhalen. Dan denk je soms dat het bij jezelf wel meevalt. Maar daar zit ook het gevaar; je moet je eigen probleem niet gaan relativeren en je blijven beseffen dat ook ik een groot probleem had en ik daar niet voor niets zat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frits Wester na rustpauze terug bij RTL Nieuws

Ben je weer fit geworden?

"Ik drink sinds dat ik naar de kliniek ben gegaan, geen druppel meer. Mijn laatste wijntje heb ik genomen in het vliegtuig onderweg naar Zuid-Afrika, op 11 kilometer hoogte. Nadat ik gestopt was met drinken, begon ik me fysiek steeds beter te voelen. Je wordt scherper en alerter. Ik slaap weer goed en ik snurk niet meer."

"Ik doe gewoon alles hoor. Ik ga gewoon uit eten, naar de kroeg en naar voetbalwedstrijden. Vrienden van mij mogen gewoon alcohol drinken waar ik bij ben. Alleen neem ik nu koffie, thee, cola en watertjes."

Frits Wester heeft het werk en zijn collega's gemist. Frits Wester heeft het werk en zijn collega's gemist.

Hoe kijk je terug op de gebeurtenis in Italië waarbij het tijdens de uitzending misging?

"Van het gezellige drinken de afgelopen tijd, werd mijn alcoholgebruik problematisch. Dat is iets wat er langzaam insluipt en wat ik heel lang voor de buitenwereld en ook mijzelf bleef ontkennen. Alcohol werd op een gegeven moment de brandstof waarop ik liep. Je voelt het en je weet het, maar je blijft ook voor jezelf en de buitenwereld ontkennen dat er een probleem is."

"Na de uitzending vanuit Italië kon ik niet anders meer dan toegeven dat ik een probleem had. Het feit dat ik dat erkende, voelde als een enorme bevrijding. Dit moest een keer gebeuren."

Je gaat nu weer aan de slag. Hoe zien je werkdagen er uit?

"Ik ben nu vier maanden weggeweest en heb dus ook heel veel gemist. Ik ga de komende tijd veel bijpraten en bijlezen. Om in wielertermen te spreken, als je vier maanden niet op de fiets hebt gezeten, dan moet je niet meteen de Alpe d'Huez op willen knallen. We beginnen met een rondje om de kerk. De kijker zal me vanzelf weer zien op tv. Ik heb ook weer ongelooflijk veel zin om weer fris aan de slag te gaan, want ik heb het Binnenhof en de collega's behoorlijk gemist."

Wester besluit: "Vanavond bij Jinek vertel ik meer, en daarna gaan we het gewoon weer over politiek hebben."

Te gast bij Jinek

Vanavond doet Frits eenmalig zijn verhaal aan tafel bij Jinek, om 22:20 uur op RTL 4.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore