Verkeersongeluk België

Rouw om tieners die omkwamen bij verkeersdrama België: 'Ze waren onafscheidelijk'

13 januari 2020 15:27 Aangepast: 14 januari 2020 09:09
De auto lag onder het viaduct en werd lange tijd niet opgemerkt. Foto: Marc de Roeck Beeld © Marc de Roeck

De tieners die vorige week om het leven kwamen bij een ongeluk op de A12 in België, waren elkaars beste vrienden. Ze kwamen terug van de bioscoop in Antwerpen, toen hun auto van de weg raakte. Pas een dag later werd het wrak met hun lichamen ontdekt. "Hun ouders waren heel ongerust omdat hun zoons niet waren thuisgekomen."

Dat zegt Najib El Allouchi, woordvoerder van El Feth-moskee in Bergen op Zoom, waar de jongens regelmatig kwamen, tegen RTL Nieuws. "De ouders van de jongens waren donderdagavond al naar de politie gegaan omdat ze zich zorgen maakten. Maar omdat Ilyasse en Noureddine meerderjarig waren, kon de politie niets doen."

Nederlands kenteken

Afgelopen vrijdag bleek dat een auto met een Nederlands kenteken de avond daarvoor over de kop was geslagen op een snelweg bij het Belgische dorp Zandvliet. De inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders verongelukt in België, 12 uur later werden ze gevonden

De verongelukte auto werd tragisch genoeg pas een dag later opgemerkt door een vrachtwagenchauffeur. Dat kwam omdat de auto in de berm onder een brug terechtkwam. In het donker was de verongelukte auto waarschijnlijk niet goed te zien.

'We waren in shock'

Het nieuws dat Ilyasse El Allaoui (21) en Noureddine Ait Oufkir (19) bij het ongeluk om het leven waren gekomen, sloeg in als een bom in hun woonplaats Bergen op Zoom.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook slachtofferhulp na verkeersongeluk: 'Je leven staat op z'n kop'

"We waren allemaal in shock", vertelt  El Allouchi. "Afgelopen zaterdag was de uitvaart in onze moskee, daar waren zeker duizend mensen bij aanwezig. Dat was voor de familie een hele grote steun. Het heeft ze goed gedaan om te zien dat er zoveel belangstelling was."

'Ze waren altijd samen'

In de moskee stonden Ilyasse en Noureddine bekend als 'hele vrolijke, behulpzame jongens'. "Ze kwamen regelmatig in de moskee. Ze hadden nog een hele mooie, hoopvolle toekomst voor zich."

Ilyasse en Noureddine waren beste vrienden. "Ze waren altijd samen, vertelde de vader van Ilyasse. Als ze niet bij elkaar waren, waren ze met elkaar aan het appen. Ze waren onafscheidelijk." 

Berusten in het lot

"We leven heel erg mee met de ouders van de jongens", vertelt El Allouchi. "Voor hen is het heel moeilijk. De hele gemeenschap probeert te helpen en gaat bij ze langs."

Het is niet de eerste keer dat de moskee een dodelijk verkeersslachtoffer betreurt uit de eigen gemeenschap. "Precies een jaar geleden verongelukte een 19-jarige jongen die ook bij ons in de moskee kwam op diezelfde drukke snelweg." Hij zag te laat dat een trucker remde voor een file en botste achterop de trailer. "Ook voor zijn familie komt dit ongeluk heel hard aan."

El Allouchi legt uit hoe er in de islam gekeken wordt naar een tragische gebeurtenis als deze. "Het is heel erg, het is heel treurig. Maar wij geloven in het lot. En het lot heeft bepaald dat dit zo moest gebeuren. Dat helpt ook de familie bij het verwerken van dit vreselijke verdriet. Hoe zwaar het ook is, wij berusten in het lot."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe kom je een trauma te boven? 'Alles wat je wegduwt, wordt groter'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore