Vieze lucht

Afspraken over schonere lucht moet Nederlander langer laten leven

13 januari 2020 09:37 Aangepast: 13 januari 2020 10:31
Verbod voor oude dieselauto's in het centrum van Utrecht. Beeld © ANP

Bij het streven naar schonere lucht hebben 36 gemeenten en negen provincies afspraken gemaakt met Milieuminister Stientje van Veldhoven. Samen willen zij er voor zorgen dat in 2030 '50 procent gezondheidswinst' is geboekt ten opzichte van 2016. Nu sterven Nederlanders gemiddeld negen maanden eerder door vieze lucht.

Gelderland bijvoorbeeld wil dat pakketjes 'schoner' worden bezorgd. Gemeenten en provincies kunnen ook strengere eisen stellen aan de industrie bij het verlenen van vergunningen. Landelijk is al geregeld dat vanaf 2021 een roetfiltertest onderdeel is van de APK voor bepaalde categorieën dieselauto’s.

Diesel

Ook mobiele bouwmachines die vaak op diesel draaien (zoals veel aggregaten) moeten schoner. Verder stopt de subsidie op pelletkachels. De maatregelen sluiten aan bij het klimaatakkoord en de aanpak van stikstof.

Het Schone Lucht Akkoord betekent dat mensen langer en gezonder leven, aldus Van Veldhoven. "Onze lucht kan en moet veel schoner. Als een op de vijf kinderen met astma dat heeft gekregen door luchtverontreiniging, hebben we nog heel wat te winnen."

Ziek worden

Het Longfonds roept alle gemeenten en provincies op zich bij het akkoord aan te sluiten. Het fonds noemt het onacceptabel dat zoveel mensen ziek worden door de lucht die ze inademen.

De afspraken moeten leiden tot minder uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide door verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Rijk, gemeenten en provincies die meedoen moeten jaarlijks de voortgang aantonen. Met het Schone Lucht Akkoord verwacht het kabinet jaarlijks 4000 tot 5000 vroegtijdige sterfgevallen door ongezonde lucht te voorkomen. Nu zijn er dat nog 11.000.

Boer Mari boos over milieumaatregelen: 'Veel bedrijven gaan stoppen'

Bij het provinciehuis in Den Bosch hebben honderden boeren zich verzameld om te protesteren. Ze zijn boos, omdat de provincie Brabant wil dat ze voor 2022 hun stallen milieuvriendelijker maken. ''We zijn geen multinationals."
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Europese green deal: dit zijn de nieuwe milieuvoorstellen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore