Televisie-icoon

'Kindertelevisie was een stuk saaier geweest zonder Aart Staartjes'

12 januari 2020 21:14 Aangepast: 13 januari 2020 14:45
Aart Staartjes in Sesamstraat Beeld © ANP

"Ik ben niet bang voor de dood, al weet ik niet wat ik moet verwachten. Het is niet erg als het afgelopen is", zei Aart Staartjes vorig jaar. Maar nu die dag is gekomen, zijn er veel verdrietige reacties op zijn overlijden. Staartjes heeft de Nederlandse kindertelevisie dan ook voorgoed veranderd.

"Een icoon uit onze jeugd", zei premier Rutte in een eerste reactie op het overlijden van Aart Staartjes. En daarmee lijkt hij een gevoel te verwoorden dat heel veel mensen hebben als ze aan de acteur en televisiemaker denken.

Staartjes was bekend van iconische programma's als Sesamstraat, Klokhuis en de intocht van Sinterklaas. Daarnaast werkte hij achter de schermen aan programma's als De Film van ome Willem en De Stratemakeropzeeshow.

Gelaagde karakters

Volgens Jop Euwijk, conservator bij media-instituut Beeld en Geluid, heeft Staartjes een bepalende rol gespeeld in de Nederlandse televisie. "Kindertelevisie was een stuk saaier geweest zonder hem", zegt hij. "Eerder was het allemaal wat flauw. Hij zorgde voor grappige, gelaagde karakters. Als kind kun je daar heel veel van leren."

Aart Staartjes: norse opa van wie iedereen hield

Meneer Aart, presentator van de sinterklaasintocht, bedenker van de Film van Ome Willem, het is maar een greep uit de rijke televisiecarrière van Aart Staartjes. Jong en oud groeide op met hem op het beeldscherm.

In de jaren 70 wist Staartjes volgens Euwijk de rebelse jeugdcultuur mee te nemen naar de televisie. Daarna is het hem gelukt om bijna vijftig jaar relevante kindertelevisie te blijven maken. De kracht van zijn werk was dat het kinderen serieus nam en nooit braaf was, zegt Euwijk. "Aart Staartjes zit daarmee in het DNA van de Nederlandse televisie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aart Staartjes op 81-jarige leeftijd overleden na ongeluk

Natuurlijk is zijn rol in Sesamstraat enorm bepalend geweest. Een rol die hij bijna 40 jaar vertolkte. "Mijn kinderen kennen hem ook als Meneer Aart, net zoals ik hem ken", zegt Euwijk.

'Spannender programma'

"Sesamstraat werd een veel spannender programma met zo'n chagrijnige man. Dat blijft je gewoon bij." De rol van norse opa met een goed hart, werd volgens Euwijk constant bijgeschaafd om bij de tijd te blijven.

"Meneer Aart was in de jaren 80 heel anders dan in de jaren 90, en dat was weer heel anders dan nu. In het begin was hij bijvoorbeeld veel norser. Ze hebben het programma heel knap fris gehouden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore