Ga naar de inhoud
Toeslagenaffaire

Ophef in Den Haag: gesneuvelde topman Belastingdienst genoemd als hoogste ambtenaar

Jaap Uijlenbroek Beeld © ANP

De Groep de Mos en de SP in de gemeente Den Haag willen een spoeddebat over het gerucht dat de vrijdag opgestapte topman van de Belastingdienst in de gemeente aan de slag gaat als hoogste ambtenaar.

Het gaat om Jaap Uijlenbroek, de hoogste baas van de Belastingdienst van wie vrijdagmiddag bekend werd dat hij weg daar moest vanwege de toeslagenaffaire. Nog geen 24 uur later lekte uit via de NOS en Omroep West dat er in Den Haag alweer een nieuwe baan voor hem was gevonden. De stad zit al anderhalf jaar zonder gemeentesecretaris, de allerhoogste ambtenaar in een gemeente. 

'Dacht het niet'

Ralf Sluijs, raadslid voor de Groep de Mos, reageert als door een wesp gestoken. "Duizenden gezinnen tot de rand van de afgrond brengen en dan doodleuk naar Den Haag komen? Dacht ‘t niet!", twittert hij. Zijn partij is met acht zetels de grootste fractie in de Haagse gemeenteraad.

De lokale SP-fractie  sluit zich bij hem aan. "Wat? Den Haag als opvangplek voor falende topambtenaren, terwijl we als stad al onder vergrootglas liggen?"

Toeslagenaffaire

Uijlenbroek moet weg bij de Belastingdienst omdat hij er als hoogste baas niet in slaagde de afhandeling van de toeslagenaffaire onder controle te krijgen. De afgelopen jaren werden duizenden ouders door de Belastingdienst onterecht als fraudeur met toeslagen voor kinderopvang aangemerkt en kwamen in grote problemen. 

Of en zo ja wanneer de Haagse gemeenteraad spreekt over de kwestie is niet bekend.

Hoogste
Lees ook:
Hoogste baas Belastingdienst weggestuurd om toeslagenaffaire