Aanrijding vrijdag

Aart Staartjes op 81-jarige leeftijd overleden na ongeluk

12 januari 2020 15:51 Aangepast: 13 januari 2020 14:43
Aart Staartjes

Aart Staartjes is overleden. Afgelopen vrijdag was de acteur betrokken bij een aanrijding in Leeuwarden. Hij is 81 jaar geworden.

Het ongeluk gebeurde vrijdagmiddag in de Harlingerstraatweg in Leeuwarden. Een auto en de brommobiel van Staartjes botsten tegen elkaar. Meerdere hulpdiensten arriveerden om hulp te bieden, ook de traumahelikopter werd ingeschakeld.

De acteur werd bij de botsing uit zijn brommobiel geslingerd. Hij werd zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis, waar hij vandaag overleed aan zijn verwondingen. 

Meneer Aart

Aart Staartjes verscheen in 1967 voor het eerst op de Nederlandse tv in het programma Woord voor woord. In de jaren daarna bedacht en maakte hij verschillende kinderprogramma's zoals De Stratemakeropzeeshow en De film van Ome Willem. 

Maar het meest bekend werd hij als Meneer Aart in Sesamstraat, waar sinds 1984 te zien was en waar hij achter de schermen nog langer bij betrokken was. Hij speelde de rol van de een beetje norse opa van Sesamstraat, die uiteindelijk wel het hart op de goede plaats had. 

Ook las hij jarenlang verhalen voor aan kinderen. 

Sesamstraat-icoon Aart Staartjes overleden, norse opa van wie iedereen hield

Meneer Aart, presentator van de sinterklaasintocht, bedenker van de Film van Ome Willem, het is maar een greep uit de rijke televisiecarrière van Aart Staartjes. Jong en oud groeide op met hem op het beeldscherm.

Pleitbezorger

De afgelopen jaren kwam Staartjes ook geregeld in het nieuws als pleitbezorger voor het programma. Eerst toen omroep NTR het plan had om Sesamstraat eerder op de avond uit te zenden en afgelopen jaar toen de omroep bekendmaakte geen nieuwe Nederlandse afleveringen meer te willen opnemen. 

Aart Staartjes in Sesamstraat Aart Staartjes in Sesamstraat
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aart Staartjes noemt stoppen Sesamstraat schandalig

In een reactie op het overlijden van Staartjes noemde de NTR  hem 'de grondlegger van de Nederlandse kindertelevisie'. Ze roemen de programma's die Staartjes heeft gemaakt, en bedanken hem voor alles wat hij voor de NTR gedaan heeft. 

"Aart Staartjes heeft de Nederlandse kindertelevisie volwassen gemaakt", schrijft de omroep. "De NTR is hem daarvoor veel dank verschuldigd. Met hem verliezen we een succesvol programmamaker, eindredacteur en presentator, maar bovenal een bijzonder kundig acteur. Wij wensen zijn familie en naasten veel sterkte toe."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore