Druk, druk, druk

Altijd druk: Duitse columnist veegt vloer aan met Nederlandse werkmentaliteit

13 januari 2020 07:26 Aangepast: 13 januari 2020 12:21
Columnist Yulian Ide bij de molens van Kinderdijk. Beeld © Privé

Yulian Ide verruilde drie maanden geleden Duitsland voor Nederland. Wat hem opvalt, tekent hij op voor een Berlijnse krant. In zijn laatste column schrijft hij dat Nederlanders werken tot ze erbij neervallen. "In het weekend denken jullie: als ik nog een biertje neem, heb ik maandag dan een kater?"

Als de 32-jarige Ide aan Nederlandse vrienden of collega's vraagt hoe het met ze gaat krijgt hij steevast te horen: 'Druk'. In Duitsland is dat nooit het geval, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Daar hoor je gewoon 'goed', of je moet misschien Angela Merkel heten."

Hij schrijft dat hij niet weet wat hij met het antwoord aan moet. "Het zou toch brutaal zijn de drukke Nederlander te vragen of ze een kopje koffie willen drinken?" Ide durft het niet meer aan. "Je wil iemand niet nog drukker maken."

Yulian Ide woont sinds drie maanden in Amsterdam. Yulian Ide woont sinds drie maanden in Amsterdam.

Eerder woonde hij al eens in Rotterdam, nu werkt en woont hij in Amsterdam voor een uitgever. Volgens de columnist is het in Nederland eigenlijk niet oké om van je vrije tijd te genieten. 

Zorgen over maandag

De kroeg op zaterdagavond vergelijkt hij met Cape Canaveral, de Amerikaanse lanceerlocatie voor de Space Shuttle. "Het lijkt wel of Nederlanders aan het aftellen zijn: hoeveel mag ik nog drinken, om maandag geen kater te hebben. Jullie maken je op zaterdag en zondag al zorgen over hoe je je maandag zult voelen."

Volgens Ide is het in Nederland ongepast om op maandag op je werk te zeggen dat je het wat rustiger aan doet. "In Duitsland kan je wel eens zeggen dat je een kater hebt." De nadruk op werken is volgens de schrijver te wijten aan onze calvinistische inborst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Last van stress? 'Het is juist hartstikke fijn en functioneel'

Ide zegt dat Nederlanders eigenlijk veel Duitser zijn dan de Duitsers zelf. "De clichés dat we altijd op tijd zijn en heel nauwgezet werken gaat meer over jullie dan over ons". 

Hij vult ten slotte aan: "Duitsers zijn best wel chill. We volgen de regels helemaal niet zo nauw."

Tien jaar woonde en studeerde Yulian in Berlijn. Tien jaar woonde en studeerde Yulian in Berlijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van