Herinneringen komen boven

Nabestaanden MH17 bieden lotgenoten vliegramp Iran hulp aan: 'Wij weten hoe het voelt'

10 januari 2020 17:31 Aangepast: 14 februari 2020 14:43
Voorzitter Piet Ploeg van stichting Vliegramp MH17. Beeld © ANP

De vliegramp in Iran roept voor de nabestaanden van MH17 een hoop herinneringen op. Toch willen ze ervaringen ook gebruiken om te helpen. Daarom heeft Stichting Vliegramp MH17 haar hulp aangeboden aan lotgenoten.

"Je schrikt er gewoon van", zegt Piet Ploeg. Hij verloor zelf drie familieleden bij de MH17-ramp, en is nu voorzitter van de stichting voor nabestaanden. "Eerst lees je dat een vliegtuig in Iran neerstort, dat alleen al raakt je. Naar mate je meer leest, denk je 'mijn god, er is daar hetzelfde gebeurd'. Dan gaat de film van vijf jaar geleden weer spelen."

De vlucht van Ukraine International Airlines verloor op weg van Teheran naar Kiev enkele minuten na de start het contact. Later stortte het neer in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran, vlak nadat Iran raketten had gelanceerd op militaire bases van de VS en geallieerde troepen in Irak. Er wordt nog onderzoek gedaan, maar verschillende partijen zeggen dat de oorzaak een Iraanse raket is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Informatie inlichtingendienst: vliegtuig Iran waarschijnlijk neergehaald door luchtafweerraket

"Nu zie je dat in Iran bijna soortgelijke situatie als MH17 ontstaat. Dat is moeilijk te verteren", zegt Ploeg. "Er is een mogelijk neergeschoten vliegtuig, in een onveilig luchtruim en een ontkennende regering. Het is bijna identiek."

Van andere MH17-nabestaanden heeft Ploeg dan ook ontdane reacties gekregen. Als stichting proberen ze juist te voorkomen dat zo'n ramp nog een keer kan gebeuren, Ploeg noemt het 'buitengewoon pijnlijk' dat dat wel kan. "Hebben we nou helemaal niks geleerd van MH17 en alle ellende die het teweeg heeft gebracht?", vraagt hij zich af.

Een beetje helpen

Via het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben ze als stichting direct hun hulp aangeboden aan de nabestaanden. "Wij hebben het allemaal een keer moeten doormaken. Wellicht kunnen we de nabestaanden een beetje helpen", zegt hij. Niet alleen met mentale steun, maar ook met praktische zaken.

"Bijvoorbeeld het hele verhaal van repatriëring en identificatie, maar ook het onderzoek naar schuld en onschuld." Op dit moment is er nog geen reactie gekomen, maar dat vindt Ploeg logisch zo vlak na de gebeurtenis. Het aanbod zal blijven liggen, zegt hij. "Wij weten wat ons is overkomen, dat gun je je ergste vijand niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Trudeau belt Rutte en vraagt naar ervaringen rond MH17

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore