Zedendelinquent

Wie is Johan S., alias de valiumverkrachter?

10 januari 2020 21:02 Aangepast: 13 januari 2020 15:35
Agenten in Bulgarije. Archieffoto Beeld © AFP

Het is april 2006 als Nederland de jacht opent op een gevaarlijke zedendelinquent. Johan S., alias de valiumverkrachter. Deze week dook deze naam opeens weer op: in Bulgarije wordt hij opnieuw beschuldigd van verkrachting. Wie is deze man?

Nederland leert Johan S. in 2006 kennen als het Openbaar Ministerie op tv een opvallend opsporingsbericht deelt. Hij wordt gezocht voor 'verschillende zeer ernstige zedenmisdrijven'. Het bericht is compleet met naam en foto, voor die tijd vrij uitzonderlijk. 

'De valiumverkrachter', wordt hij al snel in de media genoemd, naar het middel dat hij zou gebruiken om zijn slachtoffers te drogeren. Johan S. is op dat moment de meest gezochte man van het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse serieverkrachter loopt nu in Bulgarije tegen de lamp

Hij komt uit Sassenheim, uit een advocatenfamilie. Van zijn periode op school, het Rijnlands Lyceum, gaan verhalen rond dat hij een kort lontje had, en weleens betrokken raakte bij vechtpartijen. Vlak na zijn schooltijd staat hij een tijd zelf voor de klas.

Groningen

S. belandt uiteindelijk uiteindelijk in Groningen, waar hij aan de de faculteit bedrijfskunde promotieonderzoek doet. Het is in die tijd dat het goed mis gaat. Tussen eind maart en begin april van 2006 verkracht Johan S. op een gewelddadige wijze meerdere vrouwen. Begin april zijn er bij de politie drie aangiftes en een melding bekend. 

De vrouwen verklaren allemaal dat zij zich ten tijde van de verkrachtingen 'heel moe, duizelig en versuft' voelden en dat zij op momenten zelfs het bewustzijn hadden verloren. Twee vrouwen bevonden zich kort na de verkrachtingen in een 'zorgwekkende lichamelijke en psychische toestand'.

Johan S. blijkt onvindbaar. Er volgt een opsporingsbericht. Na de oproep komen 320 tips binnen.

Zeker 30 serieverkrachters nooit gepakt

Zeker 30 serieverkrachters en -aanranders lopen vrij rond, omdat de politie ze nooit te pakken heeft gekregen. Volgens deskundigen zou de politie meer kunnen doen om de mannen te pakken.

2006: Brazilië

Ruim drie maanden later, op 27 juni, wordt Johan S. opgepakt in de Braziliaanse plaats Curtiba. De politie weet hem te traceren dankzij e-mailverkeer tussen hem en zijn moeder.

In september wordt bekend dat Johan kan worden uitgeleverd. Dit gebeurt uiteindelijk in november, twee maanden later.

In Nederland wordt hij eerst tot tien jaar cel veroordeeld, maar in hoger beroep wordt zijn straf teruggebracht tot vijf jaar en acht maanden. Het gerechtshof acht niet bewezen dat hij zijn slachtoffers bedwelmde, waardoor zijn straf lager uitvalt. Het is inmiddels begin 2010, enkele maanden later komt hij vrij. 

2010: Polen

Al snel duikt hij op in Polen, waar hij zegt onderzoek te doen en daarvoor contact legt met vrouwelijke studenten, bij wie ook geregeld overnacht. Volgens de Telegraaf is hem dat gelukt  met een valse verklaring, opgesteld door zijn moeder, waarin staat dat de aantijgingen uit de Nederlandse media vals zijn en dat hij is vrijgesproken. Op die manier verdwijnt zijn strafverleden van internet en lukt het hem niet door de mand te vallen, totdat zijn ware identiteit ook daar uitlekt. Daarna verdwijnt hij enkele jaren uit beeld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Valiumverkrachter' Johan bestookt rechter met foto's

2014: Malta

Het is 2014 als S. opnieuw in opspraak komt. Ditmaal voor de vermeende verkrachting van zijn ex-vriendin in Malta. S. ontkent dat met klem tegen Maltese media. Hij zegt te zijn afgeperst vanwege een zakelijk geschil. Uiteindelijk wordt hij niet vervolgd.

2020: Bulgarije

En opnieuw biljft het jarenlang stil. Tot deze week. Hij blijkt in Bulgarije te zijn aangehouden op verdenking van verkrachting. Hij zou afgelopen kerstmis in Sofia een vrouw hebben gedrogeerd en verkracht. Zijn proces moet nog starten, tot die tijd mag hij het land niet verlaten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek moeder valiumverkrachter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore