Pakket aan maatregelen

Kabinet wil het gebruik van vuurwerk serieus verder inperken

10 januari 2020 15:02 Aangepast: 14 januari 2020 13:47
Klanten komen hun bestellingen ophalen bij een vuurwerkhandel in Rijswijk. Beeld © ANP

Het kabinet wil het afsteken van vuurwerk verder inperken. Dat heeft minister Grapperhaus zojuist gezegd na de ministerraad. "Deze jaarwisseling is weer niet geworden wat-ie moet zijn en dat vraagt om meer maatregelen", zei de minister.

Grapperhaus wil met een volledig pakket komen waarin ook maatregelen komen om de politie beter in staat te stellen om handhavend op te treden.

Onderzoeksraad

Belangrijke leidraad bij de inperking van het vuurwerk is het advies van de politie en het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die pleiten allemaal voor een verbod van knalvuurwerk en vuurpijlen.

Minister Grapperhaus wil nu nog niet zeggen dat hij ook zover gaat: "We gaan eerst met elkaar vaststellen wat de goede maatregelen zijn op het gebied van het  inperken van vuurwerk."   

'Niet de enige oplossing'

Er moet volgens de minister meer gebeuren. Het inperken van vuurwerk is volgens de minister niet de volledige oplossing. "De problemen gaan veel verder dan vuurwerk. Er moeten nog meer stappen gemaakt worden. Ook de geweldsincidenten en vernielingen moeten in het pakket worden meegenomen. We zijn er niet met alleen met het inperken van vuurwerk." 

In februari kom de minister met een volledig plan. 

Rutte: 'Kunnen niet op oude voet door'

Verdere beperkingen van het gebruik van consumentenvuurwerk zijn onvermijdelijk, vindt ook premier Rutte. "Wij vinden dat je niet op de oude voet door kunt", zei de premier in de persconferentie van het nieuwe jaar.

"Het is verschrikkelijk, schandalig, hoe sommige mensen zich gedragen tegen hulpverleners die voor ons allemaal belangrijk werk doen. Daar blijf je van af. Dat werk doen ze voor ons allemaal."

Dat er op enig moment een totaalverbod komt lijkt Rutte 'onwaarschijnlijk'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie: ruim 9300 incidenten tijdens jaarwisseling, iets meer dan vorig jaar

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore