Ga naar de inhoud
Brandwonden

Ongeluk had grote impact op kinderen Sjinkie Knegt: 'Ze wilden er niet over praten'

Sjinkie Knegt Beeld © ANP

In bed plassen, boos zijn uit het niets en er per se niet over willen praten. De kinderen (toen 1 en 3 jaar) van shorttracker Sjinkie Knegt hadden het moeilijk toen hun vader met ernstige brandwonden in het ziekenhuis lag. Zijn vriendin Fenna maakte er samen met haar zus een kinderboek over. "Dit is het verhaal over ons."

Wat er precies een jaar geleden gebeurde, zal het gezin nooit meer vergeten. Sjinkie raakte ernstig gewond toen hij op een ochtend thuis in het Friese Bantega de houtkachel wilde aansteken. Het ging volledig mis. Een brandend stuk hout viel op het flesje verfverdunner dat nog op de grond voor de kachel stond. Sjinkie stond helemaal in brand. 

Leven op de kop

"Ons leven stond op zijn kop", vertelt Fenna die Sjinkie meteen onder de douche zette. De ambulance kwam met spoed, Fenna bracht de kinderen meteen naar de buren. "We zijn halsoverkop naar het ziekenhuis vertrokken. De kinderen konden niet eens afscheid van hem nemen. Het laatste wat ze zagen, was dat hun vader zwaargewond was door de brand."

Shorttracker
Lees ook:
Shorttracker Sjinkie Knegt ernstig gewond: zware brandwonden aan been

Myrthe en Melle hebben hun vader de eerste twee weken niet gezien. Op de intensive care mogen geen kinderen komen. Facetimen wilden Sjinkie en Fenna niet omdat Sjinkie er te gehavend uit zag, dat wilden ze hun kinderen niet aandoen. Wel hebben ze gebeld. Maar dat maakte het gemis van hun vader niet veel minder.

Op en neer

Fenna reisde in die periode op en neer naar het ziekenhuis. "Dan vroeg Myrthe: 'mag ik niet mee? Ik hou zo van hem.' Maar ik moest ze thuis laten bij mijn zus Savannah die veel oppaste." Zij wilde hen helpen en bedacht iets creatiefs: een magische doos zodat Myrthe en Melle toch konden communiceren met hun vader. 

In de doos konden Myrthe en Melle voorwerpen leggen voor Sjinkie. Een tekening, een briefje met een verhaal dat ze hadden meegemaakt, alles was mogelijk. Een toverfee kwam dan om dat naar Sjinkie te brengen "En ik deed er dan iets in namens Sjinkie, een zakje snoep, een ballon uit het ziekenhuis", zegt Fenna. "Zo hadden ze toch het gevoel veel contact met hun vader te hebben." 

Op bezoek

Na die twee weken was Sjinkie van de intensive care en mochten zijn kinderen op bezoek komen. Myrthe en Melle moesten wel eerst een test doen om te kijken of ze gevaarlijke bacteriën bij zich droegen. Ook moesten ze speciale kleding aan om besmettingen te voorkomen. Toen zagen ze hun vader liggen: vol slangetjes in het ziekenhuisbed. 

Het maakte grote indruk op ze. "Ik merkte het in de auto naar huis al. Myrthe wilde er niet over praten. Als ik erover begon met haar, wilde ze het meteen over iets anders hebben. En als ik er met mijn eigen zus over sprak, tetterde ze er doorheen. Ze wilde er niks over horen." Ook Melle had er moeite mee.

Terug
Lees ook:
Terug op het ijs: Sjinkie schaatst weer ondanks brandwonden

Zelf had Fenna het te druk met de verzorging van Sjinkie, haar werk en de dagelijkse dingen om zich intensief bezig te houden met de verwerking bij haar kinderen. Dus ging haar zus Savannah weer aan de slag. Ze schreef een kinderboek om Myrthe en Melle te helpen. Stukje voor stukje schreef ze het verhaal over een slak die plotseling zijn huisje breekt. 

Gelijkenissen

De gelijkenissen met het ongeluk van Sjinkie zijn treffend. De papa-slak moet met spoed in de ambulance naar een speciale kamer in het ziekenhuis, de kinderen Saar en Siem moeten naar opa en oma. Ze zijn enorm verdrietig en bang door het ongeluk van hun vader. Ze missen hun vader vreselijk. Saar moet zelfs weer in bed plassen, Siem wordt ineens boos. 

Maar elke keer als Saar en Siem hun vader weer zien, is hij een beetje beter. Uiteindelijk mag de papa-slak weer naar huis. Maar als het verband eraf is, zit er nog een grote scheur in het huisje. Zoals bij Sjinkie de littekens op zijn benen ook zichtbaar zijn. "Dan legt de moeder-slak uit dat het de vader extra bijzonder maakt en dat we hierdoor nooit zullen vergeten hoe blij we met elkaar zijn." 

Luchtig

Toen Fenna en Sjinkie voor het eerst het verhaal lazen, waren ze trots. "Het is zo'n mooi verhaal, zo'n speelse, luchtige vertolking van wat er is gebeurd", zegt Fenna. Ze besloten er meer werk van te maken, juist om ook andere kinderen te kunnen helpen die in een vergelijkbare situatie zitten. Ze kregen hulp van een pedagoog en een creatief ontwerpstudio maakte afbeeldingen erbij. 

Sjinkie Knegt: 'Het had veel erger kunnen aflopen'

00:43
Sjinkie Knegt is blij dat hij weer op het ijs staat.

Vandaag is het kinderboek 'Saar en Siem - Als ons huisje breekt' gepresenteerd, gelijktijdig met de lancering van de Sjinkie Foundation die mensen wil helpen met ernstige brandwonden. De opbrengst van het boek gaat naar de foundation. 

Rentree

Met Sjinkie, Fenna, Myrthe en Melle gaat het nu, precies een jaar later, stukken beter. Sjinkie heeft zijn zinnen gezet op zijn rentree als shorttracker bij de wereldbekerwedstrijd in Dordrecht over een maand. En Myrthe en Melle missen de gezellige ziekenhuisbezoeken zelfs. 

"Ze kunnen zich nog veel herinneren van die tijd. En ook herkennen ze zichzelf in het boek", zegt Fenna. "Toen ze bijvoorbeeld een plaatje zagen met vader-slak, zeiden ze meteen in het Fries: 'Hé, dat is heit, dat is papa."