Ga naar de inhoud
Jeugdzorg

Wanhoop door sluiten zorginstelling: 'Waar kan mijn zoon heen?'

Muriël en Niels

Niels (14) heeft een autismespectrumstoornis (ASS) en forse gedragsproblemen. Na veel omzwervingen kwam hij bij de Hoenderloo Groep terecht, een zorginstelling voor jongeren met complexe problematiek. Maar die gaat nu dicht. "Waar komt mijn zoon straks terecht?", vraagt moeder Muriël zich wanhopig af.

De Hoenderloo Groep sluit haar deuren, naar eigen zeggen door 'tegenvallende financiële resultaten'. Dat komt door hoge personeelskosten en omdat de tarieven niet toereikend zijn voor de zorg die de instelling moet leveren. 

Het duurde jaren voor Muriël en Niels zo'n plek vonden, maar nu moet Niels wéér verhuizen. Net als ruim 170 andere kinderen. 

Niet thuis wonen

Maar thuis kan Niels niet terecht. Soms is hij gewoonweg niet te handhaven. "Als je iets simpels met hem afspreekt, en het gaat niet zoals hij wil, kan het heel snel escaleren", vertelt zijn moeder Muriël. "In de kerstvakantie was hij thuis en hadden we afgesproken dat hij een uurtje de koptelefoon van zijn zus op mocht. Alles was duidelijk afgesproken. Maar toen hij de koptelefoon af moest doen, wilde hij dat niet. En dan loopt het snel uit de hand."

'Waar komt hij straks terecht?'

02:29
Muriël legt uit waarom ze ten einde raad is nu haar zoon Niels een ander plekje moet zien te vinden.

Wat er dan gebeurt? "Hij wordt boos, gooit de deur zo hard dicht dat die uit zijn sponningen klapt. Hij rent de trap op, en ik hoor dat hij alles door de kamer gooit. Hij kan zijn emoties niet goed kwijt en maakt alles kapot. Daarna is hij verdrietig. Hij wil het niet, maar kan het ook niet tegenhouden. En alles is stuk. En waarom? Om een koptelefoon!"

Thuiswonen gaat niet

Niels wil dolgraag bij zijn moeder en zijn zus wonen. Maar dat geeft een behoorlijke druk op het gezin. "Thuiswonen gaat gewoon niet. Het is beter voor hem en voor ons dat hij professionele zorg krijgt."

Twee locaties

De Hoenderloo Groep is onderdeel van zorginstelling Pluryn. Er wonen 174 kinderen. Die zijn verdeeld over twee hoofdlocaties, de locatie Deelen en de locatie Hoenderloo.

De Locatie Deelen is Jeudgzorgplus, ook wel een gesloten instelling genoemd. Daar wonen 27 kinderen.

De andere 147 kinderen wonen op de locatie Hoenderloo, verdeeld over verschillende huizen. De jongeren wonen er niet alleen, ze gaan er ook naar school, worden er behandeld en ze kunnen er sporten en op andere manieren hun vrije tijd besteden.

De sluiting van De Hoenderloo Groep is een persoonlijk drama voor elk van deze kinderen, zegt hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren. "Het is een knauw in het vertrouwen van de hulpverlening. Deze kinderen krijgen het gevoel dat ze nergens terecht kunnen."

Kleinschalige zorg

Vermeiren vertelt dat er nauwelijks nog instellingen zijn waar kinderen de kleinschalige zorg kunnen krijgen zoals Niels nodig heeft. "Hoog specialistische zorg voor jongeren met complexe problematiek is verwaarloosd. Die jongeren vinden het moeilijkst een plek."

Muriël maakt zich intussen grote zorgen over een plek waar Niels nu heen kan. "Ik ben zelf aan het zoeken, maar in onze regio is er geen instelling waar hij terecht zou kunnen."

Niet makkelijk

Lieke van Domburgh, directeur Kwaliteit van Zorg bij Pluryn, geeft toe dat het niet makkelijk is om een plek te vinden voor jongeren zoals Niels. "Het zou pretentieus zijn als ik vanuit een hoofdkantoor ga bedenken waar die jongeren heen moeten. Dat is aan de behandelaars, samen met de ouders. We brengen nu in beeld wat de ondersteuningsvraag is van elk kind."

'Aanpak
Lees ook:
'Aanpak personeelstekort in zorg heeft weinig resultaat, sector is een vergiet'

Verder wordt gekeken of de kinderen binnen Pluryn een andere plek kunnen vinden. "We hebben verschillende mogelijkheden in verschillende regio’s op onze jeugdzorglocaties. We kijken daar wat nodig is, ook voor kleinere groepen met vijf kinderen."

Maar De Hoenderloo Groep gaat al over een half jaar dicht, aan het eind van dit schooljaar. Op de vraag of een nieuwe plek er dan al is, antwoordt Van Domburgh: "Dat wordt heel hard werken. En misschien moet er eerst een tussenoplossing komen."

Ondertussen zitten de kinderen en hun ouders in de wachtkamer. Een aantal ouders heeft zich verenigd in een kerngroep, om elkaar te helpen en andere ouders te steunen. Muriël zit ook in die groep.

Ondoorgrondelijk systeem

"We willen de huidige zorg en de vervolgzorg voor onze kinderen waarborgen", zegt ze. We hebben een Facebookgroep en een website opgericht om elkaar te helpen. Dit zorgsysteem is zo ondoorgrondelijk voor de gewone mens."

Pluryn verzekert dat ze niet dichtgaan voordat er voor elk kind een plek is, maar dat neemt de zorgen van Muriël niet weg. "Ik blijf voor hem strijden, zoals ik al jaren doe."