Ga naar de inhoud
Sfeer wordt grimmiger

Politie: ruim 9300 incidenten tijdens jaarwisseling, iets meer dan vorig jaar

Agenten tijdens de jaarwisseling. Beeld © ANP

Tijdens de afgelopen jaarwisseling waren er volgens de politie ruim 9300 incidenten. Dat zijn 400 meer dan bij de jaarwisseling vorig jaar. Het gaat om brandstichting, vernieling en openlijke geweldpleging tegen hulpverleners en agenten. "De sfeer wordt grimmiger", zegt een politiecommandant.

Naast de 387 meer incidenten dan vorig jaar, waren er bijna 300 aanhoudingen. Dat is iets minder dan het jaar ervoor, toen er 309 aanhoudingen werden verricht.

In vergelijking met de afgelopen vijf jaar is er op beide vlakken een daling te zien. In 2014-2015 waren er bij de jaarwisseling ruim 12.000 incidenten en zo'n aanhoudingen. Die aantallen lopen elk jaar terug.

Extra munitie

Vooraf werd vermoed dat de nieuwe cijfers de voorstanders van een vuurwerkverbod extra munitie zouden verschaffen. Sinds kort is een nipte meerderheid in de Tweede Kamer voor een verbod op riskant vuurwerk.

Wat daar precies onder zou moeten vallen, daarover verschillen de voorstanders van mening. Maar zowel knalvuurwerk als vuurpijlen worden genoemd.

Wéér
Lees ook:
Wéér hulpverleners belaagd met oud en nieuw: 'Wat bezielt deze mensen?'

Roep om verbod

De roep om een verbod wordt de laatste tijd steeds luider. Hulpverleners als politie en brandweer pleiten er al langer voor, en steeds meer burgemeesters schaarden zich deze maand achter het pleidooi. Onder hen ook VVD'ers. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid is voor een verbod.

Volgens korpschef Erik Akerboom werden afgelopen jaarwisseling opnieuw meer agenten belaagd met vuurwerk. Ook hulpverleners en journalisten werden doelwit.

'Ik besefte niet wat er gebeurde'

02:53
Illegaal vuurwerk ontplofte in het gezicht van Joost.

Kabinet tegen verbod

In de coalitie zijn CDA en VVD zijn nog steeds tegen een verbod. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei na de jaarwisseling niet 'doof en blind te zijn' voor de signalen, maar alleen een verbod te willen als het helpt bij het terugdringen van letsel en agressie.

Minister Ferd Grapperhaus zei vorige maand in de aanloop naar de oudejaarsviering maatregelen niet uit te sluiten, als het blijft misgaan bij de jaarwisseling.

Nederland
Lees ook:
Nederland lijkt om: meerderheid voor vuurwerkverbod