Ga naar de inhoud
Vergunning regelen

ChristenUnie overstag: totaalverbod op vuurwerk, behalve voor speciale clubs

Vuurwerk op de Nieuwmarkt in Amsterdam Beeld © ANP

De ChristenUnie sluit zich aan bij het voorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om al het vuurwerk in de ban te doen. De partij wil consumentenvuurwerk volledig verbieden. Wie toch graag een pijltje af wil schieten, moet zich aansluiten bij een vereniging en een vergunning regelen.

Dat zegt CU-Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf in Trouw. "Dit jaar waren er opnieuw meer incidenten en was er meer geweld tegen hulpverleners. Er kwamen zelfs mensen om het leven", vertelt Van der Graaf aan de krant. 

"We hadden gehoopt dat de jaarwisseling dit jaar door maatregelen veiliger zou verlopen, maar dat was helaas niet het geval."

Nederland
Lees ook:
Nederland lijkt om: meerderheid voor vuurwerkverbod

Verbod op consumentenvuurwerk

GroenLinks en de Partij voor de Dieren stelden eerder al een verbod op consumentenvuurwerk voor. De partijen werken aan een wet die dat mogelijk moet maken.

De partijen zien het liefst dat er komende jaarwisseling alleen nog groot vuurwerk afgestoken wordt bij vuurwerkshows die georganiseerd worden door gemeenten.

De meeste andere partijen willen alleen knal- en gevaarlijk siervuurwerk in de ban doen. De VVD en het CDA hebben al laten weten niets te zien in een volledig verbod op consumentenvuurwerk.

De ChristenUnie is nu de eerste coalitiepartij die zich aansluit bij het voorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Vuurwerkverbod? Deze mensen vinden daar wel wat van

01:27
Het lijkt erop dat we op een keerpunt staan in de discussie over een vuurwerkverbod na deze jaarwisseling. ''Het is niet leuk meer. Nitraten en andere bommen worden gewoon afgeschoten.''

Behoefte aan saamhorigheid

Als voorwaarde stelt de ChristenUnie echter wel dat burgers zelf gemakkelijk vuurwerkshows moeten kunnen organiseren. Van der Graaf ziet namelijk dat mensen behoefte hebben aan 'feestelijke bijeenkomsten, saamhorigheid en gezelligheid'.

Na
Lees ook:
Na Rotterdam wil ook Amsterdam verbod op vuurwerk

Vergunning aanvragen

Daarom stelt de ChristenUnie voor dat groepjes burgers met een vergunning of ontheffing toch nog zelf een vuurwerkshow mogen regelen.

"De drempel moet niet al te hoog zijn om in je wijk of dorp af te spreken en gezamenlijk siervuurwerk af te steken. Zo kunnen we de vuurwerktraditie op een aangepaste en laagdrempelige manier voortzetten."

Hoe zo'n vergunning of ontheffing verleend moet worden, dat wil de ChristenUnie de komende tijd uit gaan zoeken.

Overal
Lees ook:
Overal in Nederland vuurwerkshows: kan dat eigenlijk wel?